Müşteşar Bozgeyik, yakın gelecekte Türkiye’yi aile ve sosyal politikalar alanında model ülke haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bozgeyik, ''Sosyal yardımları aile merkezli hale getirmede, etkin ve adil hizmet sunumunda bilişim teknolojilerini sonuna kadar kullanmakta kararlıyız. ASDEP Projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte bu süreç tamamlanmış olacaktır. Bakanlık olarak, istikbalimiz olan aile yapımızı daha da güçlendirici sosyal politikaları hayata geçiriyoruz" dedi.

Türkiye'de aile politikalarının, sosyal hizmetler ve sosyal yardımların etkin işleyişe kavuşması için aileye yönelik hizmetlerin daha çok önem kazanmdığını vurgularken şöyle devam etti:

"Aileye yönelik hizmetler nitelik açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Çünkü aile, kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve özürlülerden oluşabilmektedir. Bu amaçla, aile içi çeşitliliği, coğrafi bölgesel ve kültürel farklılıkları da göz önünde bulundurarak yerelden genele çözümler üretmek gerekmektedir. Yerel politikaların oluşturulmasında yerel yönetimlere, üniversitelerimize ve ilgili kamu kuruluşlarımıza önemli görevler düşmektedir.''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik, 'Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması'na göre, katılımcıların yaklaşık olarak yüzde 18’i yaşlandığında evde bakım hizmeti almayı düşündüğünü belirterek şöyle devam etti:

''Aileye yönelik hizmetlerde stratejik planlar oluşturduk. Bu çerçevede yerel yönetimlerimizle pilot bölgelerden başlamak üzere kademeli olarak projelerimizi bir bir hayata geçirerek ulusal bir vizyon oluşturuyoruz. Aile Eğitim Programı, Evlilik Öncesi Eğitimler ve Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) bunlardan bazılarıdır. Eğitim materyallerini hazırladığımız ‘Aile Eğitim Programı’ nın pilot uygulamalarını başlattık. Bu uygulamayla, ailelerin sorun çözme kapasitelerini artırmayı amaçlıyoruz. Yine bu kapsamda, evliliklerin sağlam temeller üzerine oturtulması için ‘Evlilik öncesi eğitimler’i önemsiyoruz. Evlilik öncesinde gençlerin bilinçlendirilmesi, doğru düşünmelerinin sağlanması ve süreci iyi yönetebilmeleri hedeflenmektedir. Bu konuda diğer önemli projemiz, devletin halka uzanan eli olan ‘Aile Sosyal Destek Programı’dır.  Karabük ve Kırıkkale illerinde pilot uygulamasını önümüzdeki günlerde başlatılacak olan proje ile;  Aile ve sosyal hizmetler alanında yardıma ihtiyaç duyan aile ve bireylerin objektif kriterlere göre tespit edilmesi, bilgilendirilmesi, sorun çözme kabiliyetlerinin artırılması, psikolojik desteğin sağlanması, sosyal yardım ve diğer kamu hizmetlerden yararlandırılmasının sağlanması ve bu suretle yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bakanlık olarak yaklaşık 9 milyar TL bütçeyle muhtaç, yoksul ve yoksunlarımızın yanındayız.''

Müsteşar Kenan Bozgeyik, kuşaklar arası çatışmaların giderek arttığını, özellikle dizi filmlerdeki çarpık ilişkilerin gençleri olumsuz etkilediğini anlattı. Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik, medyanın da şiddeti özendiğini savundu.



OE(OE/İD)