Valilikn öncülüğünde Emniyet Müdürlüğü'nün koordinesinde kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin katkı ve destekleriyle hazırlanan 'Beyaz Lale Projesi'ninin tanıtımı, bugün Emniyet Müdürlüğü Kültür Spor ve Eğitim Kompleksi konferans salonunda yapıldı. Aile içi şiddet örneklerinden oluşan bir filmin de gösterildiği tanıtımda şiddetin insanlık suçu olduğunu vurgulayan, aile içi şiddete maruz kalanlara yol gösteren broşürler dağıtıldı. Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, "Filmdeki görüntülerden sonra erkekler olarak biraz yüzümüz kızardı. Umarız bundan sonra bunları telafi etme fırsatı buluruz" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Beyaz Lale projesinin tanıtımının bugüne denk gelmesini özellikle istedik. Çünkü böyle güzel bir günde bu konuyu daha iyi anlatabiliriz, daha iyi kamuoyu oluşmasına vesile olabiliriz diye düşündük. Önümüzdeki süreçte basınımızın da desteğiyle kamuoyunu bilinçlendirmeyi, kamu kurum ve kuruluşlarında bu konudaki hassasiyeti arttırmak istiyoruz. Bu vesile ile hepinizin 14 Şubat Sevgililer Günü'nü de kutluyorum."

Vali Arslan, Emniyet Müdürlüğü tarafından kendisine sunulan 15 proje adı arasından saflık ve temizliği simgeleyen beyaz laleyi seçtiğini söyledi.

PROJE ÜÇ AŞAMALI

Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele projesinin üç temel aşamadan oluştuğunu belirten Emniyet Müdürü Ömer Aydın, şöyle konuştu:

"Projenin ilk ayağında 426 polis memuru üç haftalık bir eğitimden geçti. Üniversite, Baro, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu, Emniyet Müdürlüğü eğitmenleri arkadaşlarımıza aile içi şiddetin çeşitli dinamikleri hakkında bilgiler verdi. Projenin ikinci aşamasında konferans, panel, mahalle ve kahve toplantıları gerçekleştirilecek. Okullarda eğitim çalışmaları yapılacak. Bireyler aile içi şiddet konusunda bilgilendirilecek. Bu toplantıların bilgilendirici olduğu kadar caydırıcı ve önleyici olmasını da umuyoruz. Üçüncü aşamada ise mağdurlar izlenerek onlara güvenlik, koruma, sosyal ve psikolojik destek sağlanacak."

"BU SORUNU TÜM TOPLUM ÇÖZER"

Toplum destekli birçok proje ile koruyucu hekimlik gibi vatandaşların suça karşı duyarlı hale gelmesinin sağlandığını hatırlatan Aydın, "Beyaz Lale Projesi'nde de yine temel hedefimiz aile içi şiddet konusunda suç mağduru olması muhtemel vatandaşlarımızı bilgilendirip, bilinçlendirmek ve her türlü koruyucu tedbiri gerçekleştirmektir. Bilinmelidir ki aile içi şiddet sadece kolluk kuvvetlerinin çabası ile çözülebilecek bir sorun değildir. Sorunun çözümünde toplumun tüm kesimleri üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekle mükelleftir" dedi.

Polis sorumluluk alanında 2010 yılında bin 211 olayın polise intikal ettiğini, 2011 yılında bu sayının bin 231'e çıktığını belirten Aydın, “Son iki yıl içinde aile içi şiddete maruz kalan 63 kadın koruma altına alındı. Bu kadınların 54'ü il merkezinde 9'u ise ilçelerimizde yaşıyor dedi.



CY(İÖ/İD)