Bursalı Gazinocu Tamer Taylan, 2000 yılında 'Adam öldürmeye azmettırmek', 'işyeri kurşunlatmak' gibi beş ayrı suçtan gözaltına alındıktan sonra, görevli üç polis memuru tarafından dövülüp işkenceye uğradığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu.  Bursa’daki Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan polis memurları hakkında 10'ar ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.  Yargıtay'ın kararı onaması üzerine Avukatı Günsel Dede aracılığıyla AİHM’e başvuran Taylan, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından ve yargılamanın uzunluğundan şikayetçi olarak 100 bin Euro manevi tazminat talebinde bulundu. AİHM ise Türkiye’yi mahkum ederek Taylan’a 45 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesini hükmetti.

ADALET YERİNİ BULDU

Kararı değerlendiren Tamer Taylan, adaletin yerini bulduğunu belirterek, "Ben üzerime atılı tüm suçlamalardan beraat etmiştim. Mahkeme verdiği beraat kararlarıyla benim gereksiz yere gözaltına alındığımı ispatlamıştı. AİHM de verdiği bu kararla suçsuz bir insana işkence yapıldığını ispatlamış oldu" dedi.

'İSTANBUL'DA DA İŞKENCE GÖRDÜM, AİHM'E BAŞVURACAĞIM'


2001 yılında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde de işkencegördüğünü iddia eden Taylan, "O dönemde emniyete gördüğüm işkencenin ardından adli tıpta raporlarım alındı. Adli tıp doktoru da durumumu fotoğrafladı. Her türlü belgem vardı, ancak polislerin baskısı yüzünden şikayetçi olamadım. Şimdi işkence zaman aşımı kapsamından kaldırıldı. Ben bu olayla ilgili de AİHM’e başvuracağım" diye konuştu.

Tamer Taylan’ın avukatı Günsel Dede de, işkencenin kime karşı yapılırsa yapılsın bir insanlık suçu olduğunu belirterek, "AİHM, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilerek işkencenin cezasız bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ortaya koydu. Bu karar emsal teşkil edecek bir karardır" dedi.