Hizbullah terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla 2002 yılında Ankara'da gözaltına alınan ve daha sonra yargılandıkları davada tutuklanan Remzi Karaduman, Reşat Uşar ve Uğur Uçar'ın işkence gördüklerini iddia ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru karara bağlandı. Dosyayı görüşen AİHM, 3 kişinin işkenceye maruz kaldığını ve soruşturmanın eksik yapıldığını gerekçe göstererek 2011 yılında Türkiye'yi toplam 23 bin Euro para cezasına mahkum etti.

DAVANIN SEYRİ

Ankara'da Hizbullah üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan Remzi Karaduman Reşat Uşar ve Uğur Uçar, 28 Haziran 2002'de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi. Sorgularının ardından tutuklanan Remzi Karaduman, Reşat Uşar ve Uğur Uçar, gözaltına işkence gördüklerini öne sürerek polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak Diyarbakır Valiliği polisler hakkında soruşturma izni vermedi. Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz kabul edilince Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli polis memurları M.E., M.K. ve F.Z. hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen işkence davasında 3 polis yeterli delil bulunmadığı ve adli tıp raporları emsal gösterilerek 2009 yılında beraat etti. Polislerin beraat etmesi üzerine avukatlar temyiz için dosyayı Yargıtay'a götürdü. Dosya Yargıtay'da bulunduğu sırada avukatlar müvekillerinin işkence gördüğünü belirterek AİHM'e başvurdu.

AİHM kararından sonra, Yargıtay 8'nci Ceza Dairesi, geçen yıl Temmuz ayında yapılan itirazı redderek polislerin beraatını onadı. Müşteki avukatı Vedat Karaduman, Yargıtay'ın AİHM kararını dikkate almadan polislerin beraat kararını onamasının hukuka aykırı olduğunu ve dosyayı Avrupa Konseyi'ne taşıyacağını söyledi.

2'Sİ 10'AR YIL HAPİS CEZASI ALDI

Öte yandan, işkence gördükleri iddiasıyla AİHM'e davayı taşıyarak Türkiye'yi mahkum ettiren3 kişi ile ilgili davanın 2008 yılında karara bağlandığını, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Remzi Karaduman ile Reşat Uşar 'Hizbullah terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Uğur Uçar'ın ise beraat ettiği belirtildi.



FB(GG/COŞ)