Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk hakkında, 'Yasadışı PKK terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak' suçlarından 35 yıl hapis istemiyle açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Türk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu. Savcı, bir önceki celse verdiği esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda Ahmet Türk’ün cezalandırılmasını talep etti.

Türk'ün avukatı Fethi Gümüş söz alarak, "Müvekkilime isnat edilen suçlarla ilgili yeni yasal düzenleme gündemdedir. Bu tasarının yasalaşması kuvvetle muhtemeldir. Yeni yasal düzenlemeler müvekkilim lehine olacağı için yasa değişikliğinin sonucunun beklenmesini istiyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için son kez süre vererek duruşmayı erteledi.

5 KONUŞMASI NEDENİYLE 35 YIL İSTEDİ

Savcı önceki celse esas hakkında verdiği mütalaada Ahmet Türk, 21 Mart 2008'de Diyarbakır Nevruz etkinliğindeki konuşması, 21 Ekim 2008'de Diyarbakır Belediye Konukevi önünde yaptığı konuşma, 26 Ekim 2008'de Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde DTP tarafından düzenlenen mitingde yaptığı konuşma, 21 Mart 2009'da Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşma ile 1 Temmuz 2009'da Batman'da Barış Çadırı'nda yaptığı ve Roj TV'de yayınlanan konuşması nedeniyle suçlandı. Cumhuriyet Savcısı İbrahim Baytekin esas hakkındaki mütalaasında, Ahmet Türk’ün 2006-2009 yılları arasında Roj Tv ile Diyarbakır, Batman ve Mardin’de yaptığı 7 konuşmadan 2’si için 'Yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği' gerekçesiyle beraatine, 5 konuşma için ise 'Yasadışı PKK terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla 35 yıla kadar hapisle cezalandırılmasa karar verilmesini istedi.

'HER KONUŞMASINDA ÖCALAN'I GÜNDEMDE TUTUYOR'

Mütalaada Ahmet Türk'ün konuşmalarını ayrıntılı olarak inceleyen Savcı Baytekin şu ifadeleri kullandı:

"Ahmet Türk, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'dan sürekli olarak 'Kürt halk önderi' olarak bahsetmekte. Her konuşmasında Öcalan'ı sürekli gündemde tutması, görüş ve düşüncelerinin örgütün müzahir tabanı arasında benimsenmesi, kökleşmesi ve derinleşmesine yönelik örgütün söylemleri ve yönlendirmesi doğrultusunda hareket ederek, 'Yasadışı PKK terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak' suçlarından cezalandırılması talep olunur." 

FB(GG/COŞ)