İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta, 'Kayıplar bulunsun, failler yargılansın' sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 159'uncu haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Bugünkü eyleme Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DKT) Genel Başkanı Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysey Tuğluk da katılarak, kayıp yakınlarına destek verdi.

Kayıp yakınlarının, faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdığı eylemde konuşan Ahmet Türk, geçmişe baktıklarında Kürtler açısından acıyla, zulümle dolu bir tarihi gördüklerini söyledi. Yaşanan acıların, faili meçhul cinayetlerin üstünün örtülmesi için devletin büyük bir çaba içinde olduğunu iddia eden Türk, "Ancak halkımız, annelerimiz, evladını kaybedenler, direnişiyle, duruşuyla, mücadelesiyle bu cinayetleri asla içine sindirmemiş, kabul etmemiştir. Bugün de görüyoruz; annelerimiz, kardeşlerimiz bu zulümlerin ortaya çıkması için bugün 159’uncu haftada sesini, haykırışlarını, Türkiye’ye, dünyaya iletmek istiyor" dedi.

ZULÜM POLİTİKASI ÇÖZÜM GETİRMEZ

Türk, Kürt halkının mücadelesinin daha güçlü bir şekilde devam edeceğini belirterek, "Görüyoruz ki, genciyle yaşlısıyla, annesiyle herkes özgür gelecek için büyük bir çaba içerisindedir. Buradan ilgililere tekrar seslenmek istiyorum; artık acıların yaşanmadığı, halkların sevgiyle kucaklaştığı bir dönemin kapısını aralamamız gerekiyor. Gelin diyoruz; ortak akıl oluşturalım. Bugün yürüttüğünüz bu inkar politikası, asimilasyon politikası, zulüm politikası hiçbir şeyi çözmeyecektir. Gelin diyoruz; Kürt'ün de Türk'ün de özgür olduğu, yaşamını kaybetmediği bir gelecek için çaba gösterelim" dedi.

GEÇMİŞTE YAŞANANLARIN HESABINI SORACAĞIZ

Oturma eyleminde olan annelere ve kayıp yakınlarına da seslenen Türk, "Bizler siyasetçi olarak, DTK olarak, BDP olarak halkımızın yaşadığı bu acıları asla ve asla unutmayacağız. Birlikte özgürlük mücadelesi, özgür geleceğimizin mücadelesini vereceğiz. Annelerimize seslenmek istiyorum; yüreğiniz acıyla doludur, biliyoruz. Çok şey kaybettiniz ama kardeşleriniz, evlatlarınız bu acıyı paylaşıyor ve geçmişte yaşananların hesabını sormak için yanınızdadır diyoruz" diye konuştu.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, 1994 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde askerler tarafından gözaltına alındığı iddia edilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Tekin’in kaybediliş hikayesini anlattı.

Tekin’in 1994 yılının Mayıs ayında Diyarbakır’dan Lice’ye giderken bulunduğu aracın Sarnığ Köyü yakınlarında yol kontrolü yapan askerler tarafından durdurularak, gözaltına alındığını iddia eden Bilici, "Aracı durduran askerler, minibüs şoförü ve yolculara 'Siz gidin Ahmet bizim misafirimizdir' diyerek, Tekin’i gözaltına alır. Bu tarihten sonra Ahmet Tekin’den bir daha haber alınamaz. Tekin ailesi, Lice’de savcılığa başvurarak çocuklarının bulunmasını ister. Ancak dosya görevsizlik kararı verilerek, Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı’na gönderilir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaparak, eylemlerine son verdi.



RY(GG/AAA)