Rusya’dan sürgün edilen Ahıska Türkleri, Bulgaristan’dan göç eden soydaşların elde ettiği sosyal hakların kendilerine de verilmesini istiyor. Bulgaristan’dan göç eden soydaşların karşılıklı anlaşmalar sonucunda çalıştıkları günleri Türkiye’de ödeyerek emekli olabildiğine dikkat çeken Sürgüne Uğramış Ahıska Türklerinin Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından kapıların açılmasıyla 1992 yılından 1995 yılına kadar Türkiye’ye göç eden Ahıskalılar'ın hiçbir sosyal hakkının kabul edilmediğini kaydetti. Yıllardır emekli olmak için mücadele ettiklerini ifade eden Alihan, 3 yıldır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM’ye 7 bine yakın dilekçe gönderdiklerini anlattı.

"BAŞBAKAN’DAN SÖZ ALDIK AMA HİÇBİRŞEY DEĞİŞMEDİ"

Türkiye vatandaşı olmak için de yıllarca mücadele verdiklerini hatırlatan Başkan Paşa Alihan, "Türkiye’de 70 bine yakın Ahıska Türk’ü bulunuyor. Bursa’da ise 40 bine yakın. Birçoğumuz yıllarca Sovyetler Birliği, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna’da, Azerbaycan’da çalıştık. Buraya göç ettikten sonra emeklilik günlerini dolduramayanlar hiçbir sosyal hak elde edemediler. Emeklilik yaşları geldiği için çalışacak yerde bulamıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri’ne sığınan vatandaşlarımız bu gün emekli oldu. Bizim ise gönderdiğimiz dilekçelere yıllardır 'Sorunu çözeceğiz' yanıtı veriliyor. Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e, Başbakanımıza sorunu anlattık. Söz aldık ama değişen bir şey olmadı" dedi.

"CHP’NİN YASA TASARISI MECLİS’TE BEKLİYOR"

CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci’nin geçtiğimiz yıl Aralık ayında konuyu meclise taşıyarak yasa tasarısı sunduğunu söyleyen Sürgüne Uğramış Ahıska Türklerinin Haklarını Koruma Merkezi Başkanı Paşa Alihan, "Birçok konu anında meclisten geçerken biz hala bekliyoruz. Anayasanın 60’nci maddesindeki vatandaşlık hakları bize tanınmıyor. Biz kendi halkımızın olduğu Türkiye’ye sığındık. Türkiye’ye göç etmeden önce tüm sosyal hakların tanıtacağına dair Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskanı’na Dair Kanun çıkartılmıştı. Bu gün bu yasa uygulanmıyor. Sabrımız tükendi. Sesimizi duyurmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Yasa geçmezse emekli olamayan vatandaşlarımızla birlikte önümüzdeki günlerde açlık grevi başlatacağız" diye konuştu.



SÇ(FK/SS)