Osmanlıların Ahıska'yı kaybetmesinden sonra Ruslar, Ahmediye'nin minaresini sökerek camiyi kiliseye çevirmişti. Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye ile Gürcistan arasında gelişen dostluk ilişkileri üzerine kalenin onarımı yapılırken, Ahmediye Camii de onarımdan geçirildi ve müze olarak kullanılmaya başlandı.

Hacı Ahmet Paşa'nın Ahıska Beylerbeyi iken yaptırdığı Ahmediye Camii'nde ve kalede incelemelerde bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özkaşar, caminin Osmanlı mimarisine göre onarılmadığını söyledi.

Kalenin iyi bir şeklide onarıldığını anlatan Burhan Özkaşar, "Ahıska Kalesi'ni harika bir şekilde onarmışlar. Ahıska Kalesi Türk tarihinde de önemli bir kale. Ahıska Kalesi hem içten hem dıştan güzel olmuş. Maalesef Ahmediye Camii için aynı şeyi söyleyek mümkün değil. Caminin içinin Osmanlı mimarisine uygun onarılmadığını gördük. Dışarıdan baktığımızda kubbe kısmı, pirinçten kiliselere benzetilmiş. Yani camiden ziyade kiliseye benzer bir görünüm var" diye konuştu.



AT(KS/CK)