Mimarsinan Parkı'nda düzenlenen törene Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer ve Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan ile protokol üyeleri, esnaf temsilcileri ve vatandaş katıldı.

Vali Şerif Yılmaz, konuşmasında ''Ahilik, aziz milletimizin uygarlığa kazandırdığı en önemli kurumlardan biridir. Dünkü Ahilik teşkilatının yerini bugün esnaf odaları almıştır. Ahilik esnafın kendi kendini idare etmesi teşkilatıdır'' dedi. AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer'de Ahiliğin Türk örf ve adaletini kaynaştıran meslek örgütü olduğunu anlattı. KESOB Başkanı Mustafa Alan da Ahilik Teşkilatı'nın 13'üncü yüzyılda Kayseri'de Ahi Evran tarafından kurulduğunu ve Anadolu'ya buradan yayıldığını belirterek şunları söyledi:

''Ahi Evran Horasan'dan Kayseri'ye gelip burada dericilik yapmış, Ahi teşkilatını burada kurmuştur. Uzun süre Kayseri'de kalan Ahi Evran, 'eline, diline ve beline sahip ol' diyerek, esnafa tartı yaparken dürüst olmasını, dedikodu yapmamasını ve namuslu davranmasını öğütlemiştir. Ahi Evran, sanat ve ticaretin gayrımüslümlerden Türklere geçmesi için çok gayret göstermiştir. Ahilik teşkilatı ayrıca üretilen bir malın kalitesinin kontrol edilmesini de sağlamıştır.''

Kayseri'de yılın ahisi seçilen Ali Hasköse'ye KESOB Başkanı Mustafa Alan tarafından kaftan giydirildi. Başarılı iş kadını seçilen Zuhal Gözüküçük ve Sevilay Cıngıllıoğlu'na da plaket verildi. Çıraklıktan ustalığı geçişin anlatıldığı 'Şed kuşatma töreni' de ilgiyle izlendi. El Sanatları Fuarı'nın açılışından sonra katılımcılara pilav ve helva ikram edildi.