'Doğu'nun Çukurovası' olarak adlandırılan Iğdır'ın Aralık İlçesi Kaymakamlığı, Iğdır Üniversitesi ve Valiliğin ortakalaşa yürüttüğü sempozyuma eşlik eden, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak bölümünden Prof.Dr. Mustafa Rıza Çanga, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç.Dr. Ayşen Akay, Doç.Dr. Serkan Yeşil, Dr. Murat Karaca, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof.Dr. Nazmi Oruç, Iğdır Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Mücahit Karaoğlu ve Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma görevlileri Faruk Tohumcu, Fatih Gökmen ve Erhan Erdal bölgede incelemelerde bulundu. Aralık ilçesi erozyon ve ağaçlandırma bölgesinde incelemelerde bulunan öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mustafa Rıza Canga, 'Nuh'un çiçekleri'nden etkilendiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Yıllardır erozyon üzerinde çalışıyorum. Böylesine enteresan bir yerde bilgilerimizi tazeledik. Bölgeye adapte olmuş erezyonu önleyen 'Ebulcehil' gibi bir bitkinin neler yapabileceğini görüyoruz. Korumayı tam sağlamış. Altındaki bitkiler yem yeşil. Diğer yerler kuru. Taşlar açığa çıkmış. Korunması gereken bir alan. Rüzgar erozyonu her türlü tehlikeyi beraberinde getirebilir. Trafik kazalarına neden olabilir. İnsan ve hayvan sağlığını etkileyebilir. Su kalitesini düşürebilir. Bizde neler yapılabilir diye düşünüyoruz."

Ağrı Dağı'nda yetişen geven bitkisinin büyüklüğüne şaşıran, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak bölümü ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr. Ayşen Akay, Türkiye'deki toprak kaybının ebulcehil bitkisi ile önlenebileceğini ifade ederek, "Konya'da da büyük bir erozyon var. Ebulcehil bitkisi için Iğdırlı yetkililerle görüşeceğiz."



AD(KS/İD)