Van ve Erciş İlçesi'nde geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre Richter ölçeğine göre, 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yüzlerce bina yıkılırken, binlerce bina da ağır hasar gördü. Ağır hasarlı binaların yıkımları devam ederken, Muradiye'nin Topuzarpa Köyü'nde 1976 yılında prefabrik ve tuğladan yapılan tek katlı 2 derslikli ilköğretim okulu da ağır hasar gördü. Yapılan incelemede okulun ekonomik ömrünü tamalandığı  ve yıkımının uygun olacağı yönünde rapor hazırlandı.

Hasarlı olan binada 150 öğrenci eğitim ve öğretim görmeye devam ederken, bu durum karşısında köylüler endişe içerisinde bulunuyor. 8 dönümlük tarlasını Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okul yapılması için bağışlayan Siyabent Sonkaya da şaşkınlık içerisinde olduğunu söyledi. Depremde zarar gören okulun çatlayan duvarlarını gösteren Sonkaya, "Milli Eğitim Müdürü okul için 'Arsa verin' dedi. Ben tarlamı verdim. Mühendisler gelip, baktı, okula 'Yıkım- ağır hasar' raporu verdiler. Bir deprem olursa bunun sorumlusu devlettir. Devletten hasarlı okulun yıkılıp yerine yeni bir okul yapılmasını istiyoruz" dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri okulun depremde zarar gördüğünü, binanın zarar gören yerlerin bu yıl içerisinde onaramadıklarını ancak, prefabrik olduğu için fazla bir tehlike oluşturmayan okul binasında onarım çalışması yapılacağını söyledi. Yetkililer, hayırseverlerin bağış yaptığı arsaya ise 12 derslikli okulun, 2013 yılında yapılacağını belirtti.



SS(FE/İD)