Simav Belediyesi Yukarı Düğün Salonu'da 'Deprem Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, Pazarlar Kaymakamı İshak Çınar, Şaphane Kaymakamı Muhammet Ali Çatalbaş, DP'li Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Kütahya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Şube Müdürü Ufuk Ergeldi ile vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı İngenç, geçen 19 Mayıs'taki 5,9'luk depremde Simav başta olmak üzere bölgedeki diğer yerleşim merkezlerindeki köy ve beldelerdeki işyeri ve ahırları ağır hasar gören hak sahibi vatandaşlara devletin kredi vereceğini belirtti. Depremde ilçe merkezinde işyeri ağır hasar gören vatandaşlara verilecek kredinin 50 bin, köy ve beldelerde ise bu rakamın 15 bin TL olarak belirlendiğini ifade eden İngenç, krediden yararlanmak isteyen hak sahibi vatandaşların belediyelerden alacakları inşaat ruhsatları ve varsa satın aldığı işyerinin tapusu ile birlikte Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)'a müracaatta bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Ağır hasarlı konut sahiplerinin kredi kapsamının dışında tutulduğuna vurgu yapan İngenç, "Devlet ağır hasarlı konut sahiplerine TOKİ vasıtasıyla ev yaparak teslim ediyor. Onlar yasalar kapsamında söz konusu kredinin dışında tutuluyor" dedi.

ORTA HASARLI BİNALARA GÜÇLENDİRME KREDİSİ

Simav ve bölgedeki yerleşim birimlerindeki orta hasarlı hak sahiplerine 15 Bin TL güçlendirme kredisi verileceğini de hatırlatan Vali Yardımcısı İngenç, "Güçlendirme kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız yasal süreçte güçlendirme projesi ve belediyelerden alacağı ruhsat ile birlikte Afet ve Acil Yardım Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Kütahya İl Müdürlüğü'ne başvurması gerekiyor" dedi.

5,9'luk depremin ardından Simav, Pazarlar, Şaphane ve Hisarcık ilçelerinin 'Afete Maruz Bölge' ilan edildiğine vurgu yapan İngenç, "Kanun kapsamına alınan bu yörelerimizdeki köy ve kasabalarda konutları ağır hasar gören hak sahibi vatandaşlarımızın konutlarını İl Özel İdaremiz yapacak. Konut yapılacak alanların zemin etüt çalışmaları devam ediyor. Kütahya İl Özel İdaremiz'in yapacağı konutlardan yararlanmak isteyenlerin talepleri önceden alındı. Şimdi bu haktan yararlanmak istemeyenlerin en geç 24 Mayıs'a kadar taleplerini AFAD Kütahya İl Müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor" dedi.

KÖY VEBELDELERDEKİ AĞIR HASARLI KONUTLAR YIKILACAK

Geçen yılki depremde köy ve kasabalarda ağır hasar gören konutların yıkımının Kütahya İl Özel İdaresi tarafından iş makinelerinin yardımıyla yakında başlayacağını da değinen İngenç, "Söz konusu ağır hasarlı konut, işyeri veya ahırlar Kütahya İl Özel İdaresi'ne bağlı iş makinelerinin yardımıyla yıkılıp enkazları da kaldırılacak. Ağır hasarlı konut, işyeri ve ahır sahibi vatandaşlarımızın yıkımdan önce kapı, pencere veya kendilerine göre alınmasını arzu ettikleri malzemeleri şimdiden almaları gerekiyor. Vatandaşlar binalarını yıkıma hazır hale getirmek zorunda" dedi.



MY (KÖ/RT)