19 sanık yeniden yargılanacak

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 1990’lı yıllarda işlenen ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan’ın da olduğu 18 faili meçhul cinayetten yargılanan eski Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında olduğu 19 kişinin hakkında verilen beraat kararlarını bozarak, yeniden mahkeme önüne çıkarılmalarına karar verdi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Aralık 2019’da görülen duruşmada, 'Suç işlemek amacı kurulan silahlı örgütün faaliyeti çerçevesinde tasarlayarak kasten öldürme ile suçlanan sanıklar Mehmet Ağar, dönemin Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT yöneticisi ve emekli Albay Korkut Eken, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve özel harekât polislerinin de aralarında bulunduğu 19 sanıkla ilgili davada beraat kararı vermişti.

TBMM ve MİT raporları

Mahkeme, beraat kararının gerekçesinde “Cinayetlerin işlendiği yerler ya da maktullerin alındıkları ve infaz edildikleri yerler dikkate alındığında, cinayetlerin güvenlik güçlerine yakalanmayacağına güvenen kişi ve kişilerce işlendiği anlaşılmaktadır” denmiş buna rağmen eski özel timci Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin "çelişkili olduğu ve mahkûmiyete yetersiz bulunduğu” savunulan kararda, dosya içerisinde bulunan TBMM ve MİT raporlarının da duyum ve tahminden ibaret olduğu iddia edilmiş, sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Mehmet Korkut Eken’in, Ömer Lütfü Topal cinayetinde azmettirici olduklarına dair de delil bulunamadığı ifadesi kullanılmıştı.

Karar yeni tebliğ edildi

Müşteki avukatları o dönem beraat kararını istinaf mahkemesine taşırken, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nin, dosya üzerindeki incelemesini tamamladı ve 5 Nisan 2021’de beraat kararını oybirliğiyle bozdu ancak kararı taraflara yeni tebliğ etti. İstinafın bozma gerekçeleri arasında sanığın savunması alınmadan hüküm kurulamayacağı anımsatılarak, Sanık Enver Ulu'nun sorgusu yapılmadan eksik kovuşturma ile hüküm kurulduğu ifade edildi.

Mahkeme kararı denetime açık

Anayasa ve Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki hükümler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararlarına işaret edilen kararda, "Mahkeme kararlarının İstinaf denetimine olanak sağlayacak şekilde açık olması ve Dairemizin bu işlevini yerine getirebilmesi için, sonuca etkili tüm argümanların, kararın dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre mahkemenin ulaştığı sonuçların, iddia, savunma ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmelerin açık olarak gerekçeye yansıtılması, hükme esas alınan deliller ile dosya kapsamında bulunmasına rağmen gerekçeli kararda zikredilmediğinden zımnen reddedildiği değerlendirilen delillerin genel soyut ifadelerle açıklanması ve/veya hiç tartışılmaması yerine, istinaf denetimine olanak verecek şekilde iddiaya konu olaylar bakımından ayrı ayrı tartışılıp değerlendirilmesi ve açıkça karar yerinde gösterilmesi gerektiğinin gözetilmemesi…” ifadelerine yer verildi.

Ağar hakkındaki soru işaretleri

Almanya'dan Türkiye'ye giden esrar sınırda ele geçirildi Almanya'dan Türkiye'ye giden esrar sınırda ele geçirildi

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'de bugün Youtube üzerinden yayınladığı 7'nci videoda, faili meçhul cinayetler ile ilgili Ağar'ı suçlayarak, "Bu Mehmet Ağar var ya bu Mehmet Ağar, emniyet müdürlüğü döneminde en yakın arkadaşları Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Savaş Buldan tüm uyuşturucu işi yapanlar bunun arkadaşı. Kürt iş adamı diyorlar ya, Hayır uyuşturucu işi yapıyorlar, hepsinden para aldı. Her işlerini hallediyorlardı...... Adam tüm geçmişi temizlemek için MGK’ya sunum yaptı. O zaman Tansu Hanım onu ikna etti. Sonra başladılar hepsini öldürmeye. Kendi geçmişini temizlemek için yaptı" demişti. Peker ayrıca bugünkü videosunda 1993 yılında cinayete kurban giden araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'yu da Mehmet Ağar'ın öldürdüğünü iddia ederek, ''Uğur Mumcu Şehit ediliyor, yanına ilk gelen kim? katil önce gelir, Mehmet Ağar'' ifadelerini kullanmıştı.