Afyonkarahisar'da 5 Eylül'de saat 21.15'te meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker 14 kişinin yaralandığı patlamanın ardından bölgede halen mühimmat toplama çalışmaları sürüyor. Bölgede oturanların dışında giriş ve çıkışların yasaklandığı 3 bin 500 nüfuslu Ataköy Mahallesi'ne bugün sabah saatlerinden itibaren girişlere izin verildi. Olağanüstü güvenlik önlemleri kaldırıldı. Patlamanın yaşandığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nın girişi bölgesinde bulunan Ataköy'de, polisin gerçekleştirdiği yoğun mühimmat arama çalışmaları sonrası vatandaşlar evlerine döndü. Hasar tespit komisyonunun tek tek gezerek tespit yaptığı Ataköy'de, vatandaşlar kırılan camlarını kartonla kapatarak evlerini yaşanır hale getirmeye çalışıyor. Evlerini temizlemeye başlayan Afyonkarahisarlı kadınlar, çamaşır makineleri yetmeyince mahalle içindeki çeşmelerde halı ve çamaşır yıkayarak temizlik yapıyor. Patlamanın izlerini silmeye çalışan bölge sakinleri, halen olayın etkisinde olduklarını söyledi.

"GÖKYÜZÜNDEN TAŞ YAĞDI"

Patlama ile büyük panik yaşadıklarını anlatan mahalle sakinlerinden Hatice Koç, iki gündür evlerinde kalamadıklarını belirtti. Afyonkarahisar merkezdeki bir akrabalarının evinde kaldıklarını anlatan Koç, "Patlama olduğunda bir komşumuzda mevlitteydik. Patlamayla büyük panik yaşandı. Çocuklar ağlamaya başladı. Hatta bir komşumuzun çocuğu korkudan bayıldı. Deprem sanıp kendimizi dışarı attığımızda havadan taş yağıyordu" dedi.

"YANARDAĞ GİBİ PATLADI"

Patlamanın etkisiyle kışlanın bulunduğu tepelik alandan evlerine yağan taşlardan birinin bacağına isabet etmesi sonucu yaralanan Ömer Akar ise patlama gecesini hastanede geçirdiğini söyledi. Bacağına futbol topu büyüklüğünde bir taş isabet ettiğini kaydeden Akar, "Yanardağ gibi patladı. Gökyüzüne metrelerce alev çıktı. Bacağıma yukarıdan taş geldi. Beni hemen hastaneye kaldırdılar. O geceyi ve ertesi gün hastanedeydim. Dün geldim ama şu an bir şey yapamıyorum" diye konuştu.

59 SAAT SONRA GİREBİLDİLER

Patlamanın olduğu Kocatepe sırtlarına bakan 2 nolu mühimmat deposunun karşısında bulunan 1500 nüfuslu Kışlacık Köyü ve çevresinde ise halen mühimmat arama çalışmaları devam ediyor. Patlamadan sonra köyde oturanlar da dahil girişin tamamen yasaklandığı Kışlacık'a bugün sadece Kışlacık'ta yaşayanların girişine izin verildi. Kışlacık Köyü'nde oturanlar, patlamadan yaklaşık 59 saat sonra bugün sabah saat 08.00 sıralarında evlerine kavuştu. Jandarma ekipleri geçişleri kontrollü olarak sağlıyor. Kışlacık Köyü ve çevresindeki arazilerde, dere yataklarında hala çok sayıda mühimmat bulunuyor. Kışlacık'ta hasar tespit çalışmaları ise henüz başlamadı.

İŞ MAKİNELERİ KIŞLADA

Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamanın meydana geldiği bölgeye, sabahın erken saatlerinden itibaren arama kurtarma timlerinin yanı sıra olay yeri inceleme ekipleri ile ağır iş makineleri giriş yaptı. Patlamanın yaşandığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda, havanın aydınlamasıyla birlikte hareketlilik başladı. İlk olarak jandarmaya bağlı 3 arama kurtarma timi ile olay yeri inceleme ekipleri, daha sonra 2 ağır iş makinesi kışlaya giriş yaparak patlama bölgesine götürüldü. Diğer yandan emniyet müdürlüğüne bağlı çok sayıda olay yeri inceleme ekibi de kışla dışındaki bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada kışla önünde askerlerin oluşturduğu barikat kaldırılırken, girişinde de 2 ambulans hazır bekletildi. Yetkililer, geniş bir alana yayılan mühimmatın yerlerinin tespit edilmesi ve toplanması çalışmalarının bir haftayı aşacağının tahmin edildiğini bildirdi.