Konuyla ilgili makamında basın toplantısı düzenleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, göreve geldiği 4 Ocak 2011'de bir ihbar üzerine SYDV'yi incelemeye aldırttığını belirtti. Defterdarlık'taki muhasebe denetmenlerini konuyla ilgili görevlendirdiğini anlatan Vali Balkanlıoğlu, SYDV'nin eski müdürü Mehmet Bayram'la ilgili 2005 yılına kadar belgelerin bulunabildiğini, 2005'ten önceki evraklara ulaşılamadığını, 2005- 2010 yılları arasında toplam 1 milyon liranın zimmete geçirildiğini söyledi.

1 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE AÇIK VAR

Konunun araştırıldığını, araştırma sırasında da Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, şöyle dedi:

"SSK primleri, kurban derisi paraları alınmış. THK'dan çek alınmış, cebe atılmış. 5 yıl öncesine kadar olan belgelere gidebildik. 5 yıl öncesindeki evrak yok edilmiş. Paraların nereye gittiği belli değil. 1 milyon liranın üzerinde açık tespit edilmiş. Adam tutuklanınca 200 bin lira civarında bir para bulup SSK pirimlerini ödediler. 800 bin küsur lira açık var. Adamın (Mehmet Bayram) malvarlığına ihtiyati tedbir koydurduk. Bu minvalde hukuk mücadelemiz devam ediyor. Adamın malvarlığından, zimmetine geçirdiği paraları alalım diye çalışıyoruz. Bir taraftan da ceza işlemleri devam ediyor. Bir sene tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere mahkeme serbest bıraktı. Mahkeme devam ediyor. Ciddi miktarda bir parayı zimmetine geçirmiş."

O DÖNEMDE GÖREV YAPANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden konuyla ilgili müfettiş talep ettiklerini belirten Balkanlıoğlu, müfettiş raporlarında SYDV eski Müdürü Mehmet Bayram'ın bu parayı zimmetine geçirdiğinin görüldüğünü söyledi. Müfettiş raporlarında, vakfın zamanında iyi denetlenmediğini ve bu nedenle bu kadar paranın zimmete geçildiğininin belirtildiğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Müfettişler, 'Bu kişiden zimmete geçirilen parayı alamazsanız, Vakıf Mütevelli Heyeti denetlemeyi ihmal ettiği için onlar da sorumlu olmalı diye' rapor yazdı. Ayrıca raporda 'zimmete geçirilen para tahsil edemediği takdirde ve zamanaşımına uğrarsa mevcut yönetim sorumluluk altına girer' deniliyor. Yani hırsızlığı ortaya çıkaran vali (ben) sorumlu olacam. Bu nedenle biz de istemeyerek, 2005-2010 yılı arasındaki Vakıf Mütevelli Heyeti hakkında dava açtık. Mehmet Bayram döneminde kim Vakıf Mütevelli Heyeti'ndeyse bu yolsuzlukluktan o mesul."

Vali Balkanlıoğlu, Mütevelli Heyeti'nde yer alan yetkililere güvendiğini, ancak hukuki sorumluluklarını yerine getirmek için üyeleri mahkemeye vermek zorunda kaldığını belirtti.

KİMLER GÖREVLİYDİ?

Afyonkarahisar SYDV Mütevelli Heyeti'nde 2005-2010 yılları arasında, halen Merkez Valisi olan Haluk İmga, eski Belediye Başkanı Ak Partili Abdullah Kaptan, mevcut Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban, eski İl Müftüsü Dursun Kaplan, eski İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, İl Defterdarı Mustafa Ceylan ile çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve mahalle muhtarları bulunuyordu.