Afyonkarahisar Valiliği, 2012/3 sayılı karar ile şehirde açıktan alkol kullanımı ve alkol satışını yasakladı. Valiliğin konuyla ilgili genelgesinde, il sınırları içinde açık alanlarda ve özel araçlarda kullanılan alkolün, istenmeyen durumlara neden olduğu belirtildi. Genelgede, ’kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, il ve ilçe sınırları içerisinde veya meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde, umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda ve her çeşit taşıma araçlarının içinde, açıkta alkol içilmesi veya satışı’ yasaklandı. Gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane, terk edilen yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri, içerisinde çeşitli işyerleri olan (24) saat açık iş hanı merdiven boşlukları ve boş alanlarında alkollü içeceklerin içilmesinin yasaklandığı kaydedildi.

'ÇİZDİĞİM HALDE KAYITLARA ÖYLE GEÇMİŞ'

Yasağın piknik alanlarını da kapsamasının tepkilere neden olması üzerine Vali İrfan Balkanlıoğlu, genelgeden piknik alanlarının çıkarıldığını duyurdu. Yasağın sadece Afyonkarahisar'ı bağlayacağını belirten Balkanlıoğlu, "Yasak, Kabahatler Kanunu kapsamındadır. Eski mevzuata göre piknik alanlarında alkol tüketmek yasaktı. Bu maddenin üzerini çizdim. Yani piknik alanlarında alkol tüketimi yasak değil. Her yer yasakmış gibi bir algılama oldu. Böyle bir şey yok. Piknik alanlarıyla ilgili tasarı önüme geldiğinde sadece onu çizmiştim. Yasak alanlar, üzerini çizdiğim halde kayıtlara öyle geçmiş. Onu düzelttim. Ruhsatlı yerlerde, kapalı mekanlarda alkol tüketmek yasak değil. Eskiden nerelerde serbestse yine serbest. Eskiden nerelerde yasaksa, yine yasak. Yasak sahalar içinde piknik alanları yok" diye konuştu.

HIDIRLIK KUTSAL BİR MEKAN

Afyonkarahisar'da eğlenilebilecek çok az yerlerden birinin de Hıdırlık Tepesi olduğuna işaret eden Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

"Burası kutsal bir mekan. Yeşillik, ormanlık, halkın dinlendiği, eğlendiği bir yer. Ancak, akşam saatlerinde araçlarıyla buraya gelen yüzlerce genç, araç içinde veya dışında alkol tüketiyor. Yol kenarlarında, yolların kesiştiği yerde arabalar duruyor ve alkol tüketiliyor. Alkollü şekilde araç kullanıyorlar. Bu nedenle birçok kavgalar oluyor. Halk bu nedenle parklara gidemiyor. Nerede boş bir bina varsa orası alkol tüketenlerin, serserilerin mekanı oluyor. Hatta 'tinercilerin mekanı oluyor' diye sık sık şikayetler geliyor. Sadece kutsal yerler ve park alanlarında yasaklandı. Hıdırlık Tepesi de resmi olarak piknik alanı değil.”

VATANDAŞLAR FARKLI YORUMLADI

Afyonkarahisar Valiliği'nin açık alanlarda alkol tüketimini yasaklaması, kentin önemli dinlenme ve eğlenme alanlarından Hıdırlık Tepesi'ne giden vatandaşların farklı tepkilerine neden oldu. Kenti kuşbakışı görmek isteyenlerin tercih ettiği Hıdırlık'ta köfteci Celal Lafçı, kararın son derece olumlu olduğunu söyledi. Lafçı, "22 yıldır bu tepedeyim. Alkol alındığı vakit, çeşitli rahatsızlıklar meydana geliyordu. Çevreye şişeler atılıyordu. Umuma açık alanda alkolün yasaklanması son derece iyi oldu" dedi.

ŞEHRİN İMAJINA OLUMSUZ KATKI

Hıdırlık Tepesi'nde pikniğe gelen Arısoy ve Turunç aileleri ise yasağı farklı bir şekilde yorumladı. Mesut Arısoy, "Afyonkarahisar termal bir kent. Alkolle ilgili düzenlemenin yasak olarak yansıması, şehrin imajına olumsuz etki yapacaktır. Bunun düzenlemesi zaten Kabahatler Kanunu'nda yer alıyordu. Ayrıca 'yasak' diye nitelenecek bir düzenlemeye ihtiyaç yoktu" diye konuştu.

Melek Arısoy ise her yasağın, yasaklanan davranışı teşvik edeceğini dile getirdi. Hıdırlık'taki vatandaşlardan Saliha Turunç, "Nereye kadar yasaklanacak? 4'üncü Murat da içkiyi yasaklamıştı, ama kendisinin içtiği söylenir. Türkiye'de konuşmak, yazmak, her şey yasak. Yasaklamak çözüm değil, başka bir şekilde bunu engellemeleri lazım" ifadelerini kullandı.

Hasan Turunç da "Bu yasağın arkasında kim bilir neler var" diyerek düzenlemeye tepki gösterdi.

Öte yandan Hıdırlık Tepesi'nde Afyonkarahisar Belediyesi'nin yasaktan uzun zaman önce konulan duyuruları dikkati çekti. Hıdırlık'ın çeşitli yerlerindeki duyurularda ağaç, fidan ve çiçekleri koparanlara, parklara yemek artığı atanlara, umumi parklarda içki içenlere, çamaşır yıkayanlara, umumi park ve bahçelerde hayvan otlatanlara, çim üzerinde mangal yakanlara, yüksek sesle müzik dinleyip çevreyi rahatsız edenlere Kabahatler Kanunu ile Belediye Tembih ve Yasaklar Yönetmeliği'ne göre işlem yapılacağı duyuruluyor.