Almanya’da makine mühendisliği öğrenimi gören 59 yaşındaki Gültekin Okay Salgar, stajını yine orada parafin üreten bir fabrikada yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra memleketi Denizli’ye dönen Salgar, İzmir Karayolu üzerinde 1977 yılında Mercan Kimya Fabrikası’nı kurarak parafin üretmeye başladı. Salgar, yıllar içinde işini geliştirerek, parafin, parafin sütü, vazelin, likit parafin, ağaç ve beton emisyonları, mobilya ve kozmetik sektörlerinde kullanılan kimyasalları üretmeye başladı. Fabrikasında kullandığı makinelerin projelerini de kendisi çizen Salgar’ın fabrikası yılda 48 bin ton parafin, 80 bin ton diğer ürünleri üreten, 58 ülkeye 8 milyon dolar ihracat yapan bir kimya devi haline geldi.

Mercan Kimya’nın 15 bini kapalı 25 bin metrekare alanda üretim yaptığını söyleyen Gültekin Okay Salgar, üç yıl önce ar-ge çalışmalarına ağırlık vererek, dışa bağımlı olduğumuz ürünleri yapabilmek için çalışmalar başlattıklarını söyledi. Salgar, 750 bin dolar harcayarak son teknolojik cihazların bulunduğu laboratuvar kurduklarını belirtti. Salgar, "İkisi TÜBİTAK, biri KOSGEB destekli dokuz proje için çalışmalara başladık. Katıldığımız fuarlarda tüketicilerden ithal ettikleri ürünleri bize bildirmelerini söyledik. Geliştirdiğimiz ürünlerin deneme kullanımlarını parasız yaptırdık. TÜBİTAK’la geliştirdiğimiz iki yıllık projeyle İsrail, İngiltere ve Hollanda’da üretilen suya karşı dirençli alçıpan emisyonu geliştirdik ve imalatına başladık. Almanlar’ın ürettiği üzüm bağlarında aşılamada kullanılan aşı vaksı geliştirip ürettik. KOSGEB’le izocam içinde kullanılacak ve tozu kaşıntıyı önleyecek kimyasalı geliştirme çalışmasını bitirmek üzereyiz" dedi.

Afrika pazarına açıldıklarını, Tanzanya’da satış ofisi ve depo kurduklarını belirten Salgar, Afrikalılar için soğuktan ve güneşten koruyan, böcek ve sinek kovucu vazelin krem üreterek ihracatına başladıklarını söyledi. Salgar, "Kimya sektöründe dışa çok bağımlı bir ülkeyiz. Kimyasal ithalatına çok döviz ödüyoruz ve ürünleri çok yüksek bedelle alıyoruz. Bu gerçekten hareketle yapılmayanı yapmak için yola çıktık. Afrikalılar için güneşten, soğuktan koruyan, çatlakları önleyen, sinek ve böcek kovucu vazelin krem geliştirdik ve ihracatına başladık. Tanzanya’daki satış ofisimiz kanalıyla Güney Afrika, Gana, Fildişi, Etiyopya, Nijerya, Senegal ve Sudan’da satışa başladık. Fiyatı cazip olduğu için Afrika’dan çok talep bekliyoruz" diye konuştu.

Gültekin Okay Salgar, ar-ge çalışmalarını üç kimya mühendisi, beş kimyagerden oluşan ekiple sürdürdüklerini, beş yeni projeleri daha olduğunu belirtti. Salgar, "Buradan mobilya, halı, kozmetik, mum, kibrit, tekstil sektöründeki tüm üreticilere sesleniyorum. Türkiye’de üretilmeyen, ithal ettikleri tüm ürünleri bize söylesinler. Biz üretmek için çalışalım. Kimya sektöründe ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaralım" dedi.