İran’dan Türkiye'ye yasal yollarla 8 Ağustos'tan itibaren gruplar halinde gelen ve Kars’a yerleşen Hazara Türkü 417 Afgan sığınmacıdan bir kısmı Spor Salonu’nda bir süre kaldıktan sonra Sarıkamış ile Kağızman İlçesi'ne gönderildi. Kars’ta kalan 200 Afgan ise eski Erzurum yolu üzerindeki atıl durumda bulunan İl Özel İdaresi eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirildi. Elektriği bulunmayan, su sıkıntısı çekilen tuvalet ve banyo  bulunmayan, rutubet bulunan lojmanlarda kalmaktan bıktıklarını belirten Afganistan vatandaşları, Valilik önünde toplanarak eylem yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi altında seslerini duyurmaya çalışan sığınmacılar barınma olanaklarının yetersiz olduğunu belirterek yardım istedi.

Valilik önünde bekleyen Afganlar'la ilgili açıklama yapan Vali yardımcısı Karahan Daştan devlet olarak sığınmacıların güvenliğini sağladıklarını, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla gereken desteğii verdiklerini, daha fazlasını yapamayacaklarını söyledi. Sığınmacıların Türkiye’ye geldiklerinde barınma ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yolunda taahhütte bulunduklarını anlatan Karahan Daştan, şöyle dedi:

"Bunlar temel insan haklarından faydalanıyor. Afganlılar, ‘Ben kendi ihtiyaçlarımı kendim göreceğim. Kendi imkanlarımla Birleşmiş Milletler bana bir üçüncü ülke gösterilene kadar Türkiye’de kalmayı kabul ediyorum’ diye taahhütte bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu insanların temel ve barınma ihtiyaçlarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Bunu hukuken herkes de biliyor. Dernek, vakıflara başvurabilirler, kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorundalar. Biz hukuki bir zorunluluğumuz olmadığı halde bu insanlara yardımcı oluyoruz. Bunların şu anda tek avantajı beraber hareket edip basınımızın ve kamuoyunun dikkatini çekebilme kabiliyetleri var."



BA(KS/İD)