Ülkelerindeki baskı ve iç savaş geriliminden bunalıp kaçan yüzlerce Afgan, ülkelerini terkedip, yasa dışı yollarla Türkiye’ye sığınıyor. Gözleri önünde yakınları öldürülen kişiler, bütün tehlikeleri göze alıp, çocuk, yaşlı demeden çareyi başka ülkelere kaçmakta buluyor. Yüzlercesi de yine kaçıp Türkiye’ye sığındı.

Afgan mültecilerden 450’si geçtiğimiz aylarda Denizli’ye getirilerek Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi gözetiminde iki ayrı pansiyona yerleştirildi. Pansiyonun bir odasını 4 ya da 5 kişi paylaşan Afgan mültecilerin giderleri ise devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca mültecilere çeşitli giderleri için aylık para da ödeniyor. Ülkelerini terkedip, sığındıkları Türkiye’de yeni bir hayat kurmaya çalışan mülteciler, iş ve ev gibi daha iyi yaşam standartları istiyor.

Mültecilerden 64 yaşındaki Eed Bibi Tajek, üç oğlunu Taliban'a kurban verdiğini belirterek, "Taliban bizi bir kampta topladı daha sonra üzerimize kurşun yağdırdı. Üç oğlumu kaybettim. Biz kamptan kaçarak İran’a gittik. Oradan da Türkiye’ye geldik. Burada olmaktan mutluyuz. Burada Türk devleti bize bakıyor. Mutluyuz, yeni bir hayat kurmaya çalışıyoruz" dedi.

Afganistan’da Farsça öğretmeni olan Hüseyin Kıvlıyeri’nin ise aklı iki oğlunda kalmış. Kıvlıyeri, kardeşlerini gözlerinin önünde öldürdüklerini belirterek, "Taliban’ın askerleri üç kardeşimi öldürdü. İki bacağımda kurşun yaraları var. Yaşamak için kaçmak zorunda kaldık. Ancak iki oğlum Afganistan’da kaldı. Onları da yanıma almak istiyorum. Başka hiçbir dileğim yok" dedi.

Ahmar Tajek ise aile fertlerinin başları Taliban’ın askerleri tarafından kesilerek öldürülmesinin ardından İran üzerinden kaçarak Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Afganistan’dan öldürülme korkusuyla eşi ve kızı Sebile ile birlikte kaçmak zorunda kalan Golşen Rahberdar de "Denizli’de hayata yeniden tutunmaya çalışıyoruz. İran üzerinden kaçmaya çalışırken, eşim polis tarafından yakalandı. Kendisinden bir daha haber alamadık. Kızım 3 yıldır babasını görmedi. Biz ölümden ve savaştan kaçtık. Eşimin gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.



RÇ(İÖ/SS)