Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törene Vali Erol Ayyıldız, İl Müftü Vekili Bahtiyar Taranoğlu, Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün de katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakanlık Müşaviri ve Kızılay Gönüllü Eğitmeni Nazmiye Uzun, Kızılay'ın 2007'de başlayan projesine her yıl 10 ilin dahil edilerek ülke genelinde yaygınlaştırıldığını söyledi. Zonguldak'ta proje kapsamında şimdiye kadar 174 öğretmen, 124 muhtar ve 276 din görevlisine eğitim verildiğini belirten Uzun, "Bir afetin meydana gelmesini engelleyemeyiz, fakat risklerini minimum seviyeye indirebiliriz. Bu da planlı bir toplum katılımı ve sosyal sorumluluk bilinci oluşturma yöntemleriyle mümkün olmaktadır" dedi.

EĞİTİM GEREKLİ

Vali Erol Ayyıldız ise afet geldiğinde hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Vali Ayyıldız, "Afetle ilgili ne söylenirse söylensin ama yapılacak bir şey, bunun olmaması için dua etmemiz. Ama olduktan sonra hazır olmak da gerekir. Bunun için de insanlar kendilerini ne kadar becerikli hissederlerse hissetsinler mutlaka bir eğitim gerekiyor" dedi.

Resmi kurumların yanında, sivil toplum örgütleri ile basın mensuplarının da ciddi anlamda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Ayyıldız, şöyle devam etti:

"Çünkü bazen bakıyorsunuz afet, basın ve yayın kanallarıyla daha bir afet halini alabiliyor. Bazı afetler de bazen üzerinde durulması gereken önemden daha az önemli olabiyor. Dolayısıyla basın ve yayın kuruluşlarımızın da bu konuda kendi içlerinde eğitilerek, basın veya yayın nasıl olabilir, ilke ve prensipler neler olabilir, bunlara hazır olmaları gerektiğine inanıyorum. Ve ciddi anlamda duamız olsun; hem ülkemize, hem dünyamıza afet nasip etmesin, güzellikler ve mutluluklar nasip etsin Allah."

Konuşmaların ardından 63 kadın din görevlisine sertifikaları verildi.



DS(EE/AK)