Meşe ağaçlarının altında başlatılan kazının tanıtımı için ilçeye gelen Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, dünyanın en güzel körfezlerinden birinde kazıya başladıklarını belirtti. Soykan, “Adramytteion antik kenti kazılarının belli bir seviyeye gelmesi için 15-20 yıl geçmesi lazım. Dünyanın en güzel körfezlerinin birinin kıyısındayız. Burada deniz bulanmaz. Çünkü dağlardan kuvars kumları gelmektedir. Bu kumlar Madra dağlarından geliyor” dedi.

Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen de hedeflerinin Bizans ve Helen tabakalarını meydana çıkarmak olduğunu dile getirdi. Kazıda 40-45 öğrenci bulunduğunu ve bu sayısının gelecek yıllarda daha da artacağını ifade eden Özgen, Eylül ayı sonuna kadar çalışacaklarını söyledi.

Burhaniye’nin CHP’li Belediye Başkanı Fikret Akova da, kazıların ilçeye çok şey kazandıracağını belirterek, “6 yıl aradan sonra Adramytteion kazılarına başlıyoruz. Burası Ören’i turizm ve çekim merkezi haline getirecek. Adramytteion çok önemli bir kent. Burada para basılmış. Adliye ve önemli hukukçular varmış. Ören’deki kazılarla turizmde iddialı hale gelmek istiyoruz” dedi.

Kazıya katılan arkeoloji bölümü öğrencileri de, deniz kenarında çalışma yapmaktan ve Adramytteion kazılarında görev almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

ANTİK KENT

Adramytteion, doğusunda Madra dağları, kuzeyinde Kaz Dağları ile çevrili, Havran ve Karıncaçay arasında, körfez kıyısında Lidyalılar tarafından kurulan antik kenttir. Kentin kurucusu Kral Alyattes’in oğlu Kral Korisos’un kardeşi Adramys’tir. Edremit Körfezi’ne nhaki, deniz ticareti ve savunması açısından entik Misya bölgesinin en önemli kentlerinden biridir. Tarih boyunca denizden yapılan saldırılan sonucunda iç kesimlere taşınmıştır. Adramitteion isme zamanla ”Edremit”e dönüşmüş ve terk edilen kıyıdaki antik kent yerine iç kısımlarda kurulan komşu ilçeye adını vermiştir.