Elazığ'a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Baskil İlçesi'nde, HSYK Genel Kurulu'nun kararı ile 15 gün önce kapatılan adliyenin tekrar açılması için ilçedeki siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların Hükümet Konağı önündeki eylemine Belediye Başkanı İhsan Murat da destek verdi. Ellerinde hükümeti eleştiren dövizler taşayan grup adına açıklama yapan Belediye Başkanı Murat, adliye binasının tekrar hizmete girmesini istediklerini söyledi. Başkan Murat şunları kaydetti:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Genel Kurulu'nun 15.06.2012 tarihli kararı ile ülke genelinde 146 ilçe adliyesinin kapatılıp, başka adliyeler ile birleştirilmesine, 22.06.2012 tarih 383 sayılı kararı ile 44 ilçe adliyesinin açılmasına karar verilmiş, neticede 202 ilçe adliyesi kapatılmıştı. Alınan bu kararın kriter ve gerekçeleri tam anlaşılamamıştır. Söz konusu bu kararla mülkün temeli olan adaleti insanlar uzakta aramak zorunda kalacaktır. Adliyelerin kapatılması üç beş kamu görevlisinin ilçeden gitmesi anlamına gelmemektedir."

Adliyenin kapatılması nedeniyle en basit hizmetler için insanların kilometrelerce yol gitmek zorunda kalacağını kaydeden Başkan Murat, "Ayrıca adli vakalarda ve kazalarda savcının olay mahalline gelmesi saatler, hatta günler alacak, keşifler yıllarca bitmeyecek ve masraflar üçe beşe katlanacaktır. Bu durum bölge halkını zora sokacaktır. Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın almış olduğu kapatma ve birleştirme kararının temelinde ekonomik tasarruf yatarken, insanlarımız zor durumda kalacaktır. Bu da bu kararın ne kadar tasarruftan uzak olduğunun bir göstergesidir. Son dönemlerde ülkemizde insanlarımızın adalete olan güveni artmış iken, Adalet Bakanlığı'nın tavsiyesiyle HSYK'nın almış olduğu bu karar, adalete olan güveni sarsmıştır. Kapatılan adliyelerimizin tekrar açılmasını istiyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup dağıldı.



ŞG(GG/CK)