Çamlıhemşin Adliyesi’nin de Adalet Bakanlığı tarafından kapatılacak adliyeler arasına alınması ilçe sakinlerinin tepkisine neden oldu. İlçedeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile muhtarların katılımıyla imza kampanyası başlatan ve topladıkları imzaları Adalet Bakanlığı ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderen bölge halkı, adliye binası önünde de protesto gösterisi düzenledi. Gösteri öncesi Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak vatandaşlar adliye binası önüne çağrıldı. Gösteriye, 15 köy ve mahalle muhtarı ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri,  CHP Çamlıhemşin İlçe Teşkilatı üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

ADLİYENİN KAPATILMASINDA KAMU ZARARI VAR

Burada açıklama yapan Çamlıhemşin’in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Çamlıhemşin Adliyesi'nin de kapatılacak adliyeler arasında bulunduğunu hatırlattı ve bu kararın doğru olmadığını söyledi. Başkan Melek şunları kaydetti:

"HSYK’nın adliyeleri kapatma kararının gerekçesinde, işi az olan adliyelerin hakim ve savcıları ile adliye personelinin başka adliyelerde değerlendirilerek tasarruf amacı güdülmesi, kamu hukuku yönünden sakat bir karardır. Zira, idari kararlarda her şeyden önce kamu yararı olmalıdır. HSYK’nın sayın yetkililerine ve Sayın Adalet Bakanı’na Monaco’da adliye binası olduğunu, hakim ve savcısının olduğunu, adalet personeli olduğunu ama adliyenin iş olduğunda açıldığını hatırlatmak isteriz. Rize’nin yüzölçümü en büyük ilçesi olan Çamlıhemşin’de suç az işleniyorsa, hukuki ihtilaflar az oluyorsa idare bundan gurur duymalıdır. Suç az işleniyor diye, hukuki ihtilaf az oluyor diye Çamlıhemşin halkının adeta cezalandırılmasını ne hukuk düzeni ne adalet anlayışı ne de vicdanlar kabul eder. İşte başta bu nedenle, Çamlıhemşin Adliyesi’nin kapatılmasında kamu yararı değil, kamu zararı vardır. Bizler, hak arama önünde engel olacak Çamlıhemşin Adliyesi’nin kapatılmasına ilişkin bu idari işleme karşı yargı yoluna başvuracağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

HORONLU KUŞATMA

Açıklamanın ardından, ilçe sakinleri adliye binası çevresinde yöresel çalgılardan tulum eşliğinde horon halkası oluşturarak, "Adliyemizi kapattırmayız" diye slogan attı. İlçe sakinleri bir süre devam eden horon eyleminin ardından dağıldı.



MK(TM/CK)