İzmir’de yeni Adli Yıl açılışına Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, hakim, savcı ve adliye çalışanları katıldı. İlk konuşmayı İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş yaptı. Pektaş konuşurken, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi yaklaşık 50 avukat ellerinde dövizlerle açılışın yapıldığı alana gelip, sesiz eylem yaptı.

'YASADAKİ DEĞİŞİKLİKLER ANAYASAYA AYKIRI'

Baro Başkanı Pekdaş yaphtığı konuşmada 2012- 2013 Adli Yılının yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve adaletin önem ve anlamının anlaşılacağı bir yıl olmasını diledi. Pektaş şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl, hukuk çevrelerinin tartıştığı konuların başında CMK 250, 251 ve 252 maddelerinde düzenlenen Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri ile uygulamaları bulunmaktaydı. Üçüncü yargı paketinin TBMM'deki tartışmaları sırasında iktidar partisi üyesi bir grup milletvekili tarafından belirtilen maddelerin kaldırılması ve Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik yasa teklifi verildi. Bu teklif mecliste gerekli tartışmalar yapılmaksızın hızla yasalaştı ve 2 gün içerisinde de Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak yayınlandı. Böylece 6352 sayılı yasa gereği bir tarafta Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri bildik uygulamaları ile devam edecek, diğer taraftan Yargı sistemimizin kamuoyunda terör mahkemeleri adı verilen Bölge Ağır Ceza mahkemeleri ile tanışacaktır. Bu düzenleme ile ortaya çıkan durum Anayasanın 2'nci maddesinde yer alan Hukuk Devleti ilkesi ile aynı suça, ayrı isim ve farklı yargılama usulleriyle değişik mahkemelerde bakılacak olması sebebiyle Anayasa’nın 10'uncu maddesindeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Her ne kadar sözkonusu yasal değişiklikler yargı reformu olarak sunulmuşsa da, savunmaya yaklaşım düzenlemenin reform niteliğinde olup olmadığını belirleyecek en önemli kıstastır. Avukatın müvekkilini savunmak amacıyla karşılaştığı haksızlıkları, haksızlık nedenlerini ve bu haksızlığa yol açan uygulamaları her ortamda eleştirmesi hem hakkı, hem de asil görevidir. Bu işlevin hakkıyla ve gereği gibi yapabilmesi için savunma mesleğinin, özgür bağımsız ve dokunulmaz olması gerekir. Haklar alanındaki gelişmeyi görmeyen yargının, hukukun üstünlüğünü sağlayamayacağı açıktır."

'DAVET EDİLMEDİM'

İkinci olarak kürsüyeçıkan Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu'nun konuşması soğuk duş etkisi yarattı. Ermumcu, Adli yıl açılışı ile ilgili kendisine her hangi bir davet gelmediğini, açılışın yapılacağını, adliye içerisinde asılan panolarda görüp geldiğini söyledi. Ermumcu, bu yüzden davetli olmadığı bir yerde konuşma yapmayacağını belirtip, herkesin adli yılını kutladı.

Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Akar Karasu da, adil olmayan bir ülkede adaleti sağlayacak olanın yargı olduğunu söyledi. Karasu, "Tam bağımsız yargı oluşmalı. Bağımsız olmayan yargı siyasallaşır. Terör yaşlısının gencinin, askerin ve polisin yaşam hakkını almaktadır. Şehitlere allahtan rahmet dilerim. Analar artık ağlamasın."

'BAŞSAVCI KAVAK: SOKAK SİCİLİMİZİ Yİ DEĞİL

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise yaptığı konuşmasında, "Artık vereceğimiz karalara daha dikkat edelim. Vicdanımız rahat etsin" dedi. Başsavcı Kavak şöyle konuştu:

"Buraya gelmeden önce farklı bir konuşma yapacaktım. Sabah televizyonu açınca, Beytüşşebap'ta 10 askerin şehit olduğunu gördüm. Yapacağım konuşmayı yapmayacağım. Üçüncü yargı paketi bizleri de memnun etmedi. Acale edilip çıkartılan bir yasadır. Yeni yılda görevimizi en iyi şekilde yapacağız. Adalet hizmet üretmek, toplumsal barışı sağlaması, yargının güvenirliği için vardır. Vatandaş ile toplumsal barışı sağlamamız lazım. Yargının güvenirliği anketi bizi hiç memnun etmemiştir. Bunu iyleştirmek, tekrar güveni sağlamak bizim elimizde. Kendi aramızda seferberlik yapalım. Önce kendimizi düzeltelim. Adalet aramaya gelen herkese iyi davranalım. Sokak sicilimiz iyi değil. Abartılı yayın yapan basın da vardır. Ama biz önce kendimizi düzeltelim. Bir yıl boyunca 'bugün ne karar verdik' diye, evde bunu beyin jimnastiği yaparak, kafamızı yoralım. Ertesi gün, ona göre kararlarımızı verelim. Bir yıl boyunca bu şekilde çalışalım. Kendi kararlarımızı takip edelim. Kararları verirken de vicdanımızı ön planda tutalım."

AVUKATLARDAN PANKARTLI SESİZ PROTESTO

Ellerindeki pankartlar ile adli yıl açılışını sesizce protesto eden Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi yaklaşık 50 kişi adına Baro Başkan adayı Özdemir Sökmen bir açıklama yaptı. Sökmen, amaçlarının yeni adli yılı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak'ı sesizce protesto etmek olduğunu söyledi. Sökmen şöyle dedi:

"Yeni adli yılda sevinçli olmamız gerekirken, sevinçli değiliz. Hukuka her gün balta vurulmaktadır. Yargı bir bütündür. Avukatlara savunma hakkı tanınmıyor. Bunun örneği Silivri'dir. Açılışa geldik, başsavcı bize bir merhaba bile demedi. Bizi görmezlikten geldi. Üç yıl önce başsavcımız, kurulan çadır mahkemesinde verdiği karar ile PKK'lı teröristlerin girişine öncülük etmiştir. Bu teröristler ellerini kollarını sallıyarak, Türkiye'ye girmiştir. Biz onu protesto edecektik. Gerçek hukukun arkasındayız. Avukatları yargının bir ayağı olarak görmeyenlere sesleniyorum. Hiç kimse bu Cumhuriyet'i yıkamaz. Ortadan kaldıramaz"



BK(İÖ/COŞ)