Açılış törenine Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Sait Bilgiç, bürokratlar ve akademisyenler ile üniversite öğrencileri katıldı. Törende konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, üniversitelerin tüm dünyada gelişmenin kalkınmanın lokomotifi, bilginin ve bilimin üretim ve paylaşım merkezleri olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Üniversiteler aynı zamanda ülke ve toplumların konumunu, aklın ve bilimin ışığı ile aydınlatan, bir ülkenin en önemli ve güçlü beşeri sermayesini işleyerek o ülkenin yarınlarını inşa eden kurumlardır. 2006 yılında kurulan Adıyaman Üniversitesi bugün 15 bin öğrencisi ile Türkiye’ye ve Adıyaman’a çok önemli katkılar sağlıyor."

Vali Demirtaş’ın ardından konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof.Dr. Sait Bilgiç, Dünyada gelişmiş ülkelerde üniversite sayısının çok fazla olduğunu ve bu ülkelerin üniversite mezunu sayısının artırılmasını da kendilerine hedef seçtiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bütün gelişmiş ülkelerde üniversite sayıları diğerlerinden daha fazla ve bu üniversiteler içerisinde de gelişmiş olanları çok daha fazla ve nitelikli insan gücünün yetiştiği kurumlar olarak üniversitelerin gelişmişliği ve varlığı o ülkenin gelişmişliğine paralel bir şekilde yürümekte ve onu tetiklemektedir. Bu sebeple ülkemizde son yıllarda üniversite sayılarının artışı ile ortaya çıkan tartışmalara sayı artışının kaliteyi düşürme sonuçları sebebi ile karşı çıkışlar olduğu gibi dünyadaki bu gerçekleri bilenlerin bu sayının ancak Türkiye büyüklüğünde bir ülke için yeterli olmadığı gerçeğinden hareketle gerekli olduğunu savunmaktalar."

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Talha Gönüllü, üniversitelerin, kendilerine, ülke hedeflerine paralel hedefler koyması ve bu hedeflere yönelik araştırmalar yapması gerektiğini değindi. Prof.Dr. Gönüllü, "Araştırmalar rastgele değil, ülke ve toplum yararına uygun olarak belirlenen hedeflere yönelik olmalıdır. Üniversitelerde yapılacak gelişigüzel biçimde çalışma ve araştırmaların, toplumun ihtiyaç-puzzle tablosuna katkı sağlamaması ile kazanılacak faydaların ne olabileceği konusu her zaman sorgulanmalıdır" dedi. 

Rektör Prof.Dr. Gönüllü, öğrencilere seslenirken, gelecekte var olabilmek için, uyum içerisinde hareket etmeye ve güçlü olmaya ihtiyaçları olduğunu, bunun için de çok çalışmak gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Bunun için de çok çalışmalıyız. Vatanseverlik, insanlık budur. Gerçek vatanseverlik, sadece kendimiz için ve şartlar oluştuğunda elimizi taşın altına koymak değildir. Gerçek vatanperver, her zaman çalışır. Kimseden bir beklentiye girmez. Çalışmasını söylemeye gerek kalmadan çalışır. Gerçek vatanperverler, bu durumlarıyla, aynı zamanda bütün insanlığa da, bugüne de yarına da hizmet etmiş olurlar."

Açılış töreni verilen kokteyl ile son buldu.



SS(HK/İD)