Adıyaman’da oturan kalp hastası 75 yaşındaki Abuzer Avcı, geçen hafta rahatsızlanınca yakınları tarafından Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Hastaya müdahale eden Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Ballı, Avcı'ya kalp pili takılması kararı verdi. Kalp pili, yaklaşık 1 saat süren ameliyat sonrası Abuzer Avcı’ya takıldı.

Kibrit kutusunun yarısı boyutunda olan kalp pili, sağ köprücük kemiği altındaki hazırlanan deri altı cebe yerleştirildi. Pil dakikada 60 defa kalbi çalıştıracak şekilde ayarlanırken, bir gece yoğun bakımda tutulan hasta, 1 gün normal odada kontrol edildikten sonra taburcu edildi. Ameliyatı gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Ballı, şunları kaydetti:

"Hasta acil servise geldikten sonra yaptığımız tetkikler ve muayeneler sonucunda kalbinde ritim bozukluğu ve ara sıra durmalar olduğunu tespit ettik. Tüm dünyada olduğu gibi bu gibi ritim bozukluklarının ve kalp durmalarının tedavi yöntemi hastamızın kalbine kalıcı pil takılmasıdır. Bu bağlamda hastanın ailesinin de onayını alarak pil takılmasını kararlaştırdık. Gerekli yasal işlemleri yaptıktan sonra hastamıza kalıcı kalp pilini başarılı bir operasyonla yerleştirdik. Herhangi bir komplikasyon olmadan hastamızı taburcu ettik. 3 günlük takip süremizce hastamızın işlemle ilgili herhangi bir sıkıntısının bulunmadığını gözlemledik. Hastamızda daha önce mevcut olan bayılma şikayetleri ortadan kalktı. Adıyaman’da böyle bir işlemi ilk defa gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz."

Abuzer Avcı ise kentte ilk kalp pilinin kendisine takıldığını öğrenince şaşırdığını, ancak sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.



FB(HK/BT)