TÜRGÖK Başkanı Gültekin Yazgan’ın sekiz ay önce yaşamını yitirmesiyle tüm sorumluluğu üstlenen eşi Tülay Yazgan, ülke genelindeki 450 bin görme engelliden sadece 4 bin 500’üne ulaşmanın sıkıntısını yaşıyor. Her ay çocuklar ve gençler için 'Yavru Balarısı', 'Balarası' ve 'Arkadaş' dergilerini çıkararak, Hakkari, Tunceli ve Gümüşhane hariç ülkenin her iline, ABD, Hollanda, Kanada ve Almanya’ya gönderen, üniversite adayı görme engellilere sesli ve yazılı sınava hazırlık kitabı hazırlayan, üniversitede okuyan engellilerin kitaplarını Braille alfabesine çeviren TÜRGÖK, 23 Nisan’dan bu yana da Braille alfabesiyle basılan romanları ödünç gönderiyor.

250 LİRAYA BEŞ KİTAP

Ödünç kitap için üye sayısı 100’e çıktı. Yaşları 7- 14 arasındaki görme engelliler için her kitaptan beş adet, bağışçıların anısına bastırılıyor. Bağışçılar genelde vefat eden aile bireylerinden birinin adına bağışta bulunuyor. Bu da kitabın kapağında belirtiliyor. Bir kitap için 250 bin lira bağışta bulunuluyor. Kitap, özel tasarlanmış kumaş çanta içinde abonenin adresine teslim ediliyor. İçinde geri gönderilmesi için gereken adres ve posta pulu da konuyor. Görme engelli üye, sadece kendi adresinin yazılı olduğu kartı ters çevirip, çantanın şeffaf kartlık bölümüne koyup, postaya vererek, kitabı iade etmiş oluyor.

DOKTOR PUL YALIYOR, AVUKAT FAKS ÇEKİYOR

İzmir’in Üçkuyular Semti’nde altı personel ve 400 gönüllü ile hizmet veren TÜRGÖK, gönüllerin desteği ile ayakta duruyor. Maddi desteğin yanısıra zaman ayırarak destek verenler çoğunlukta. Doktorlar, zarfların üzerine pul yapıştırırken avukatların faks çektiği herkesin her işi alınmadan yapabildiği ortamda sesi ve diksiyonu güzel olanlar kitap seslendiriyor, emekli edebiyat öğretmenleri üç derginin yayın kurulunda görev yapıyor. Her yaştan ve meslekten gönüllüye her zaman ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Yazgan, "Burası bir fabrika gibi çalışıyor. Sürekli yeni işlerimiz ve yeni üyelerimiz var. Her ay yaklaşık 3 bin materyal pullanıp, damgalanıyor. Bize iş disiplini olan, eğitimli gönüllüler gerek" dedi.

BAŞARI ÖYKÜLERİ BİTMİYOR

Tülay Yazgan, bu yıl üniversiteye hazırlık sınav seti alan 152 görme engelliden 50’sinin üniversiteyi kazandığını, açtıkları öykü yarışmasında ikinci olan Bahar Yavuz’un Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne girdiğini, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan bir görme engellinin İngilizce hazırlık kitaplarının Braille alfabesine çevrilmesiyle ilk yılı 90 başarı ortalaması ile geçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Görme engelli çocuk ve gençlerimizin sorunları hiç bitmez, ancak biz onlara bir ışık yakmaya çalışıyoruz. Engellilere Latin alfabeli ders kitapları veriyorlar, isterlerse biz o kitapları ücretsiz Braille alfabesine çeviriyoruz. İngilizce kitaplarının çevrilmesi de kolay olmuyor. Komisyon toplanıyor, kitapların içindeki resimler Braille alfabesiyle tek tek anlatılıyor. Sekiz yaşında da üyemiz var, 80 yaşında da. 80 yaşında “sarı benek’ denen göz hastalığı nedeniyle göremeyen eski bir akademisyen depresyona girdi, fuarda derneğin standını görünce bize ulaştı ve Braille alfabesiyle basılan kitapları okuyarak, depresyondan kurtuldu. İğne ile kuyu kazıyoruz ama bunu severek yapıyoruz. Daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz. Gültekin Yazgan’ı kaybettiğimizde binlerce çocuk “babamız öldü’ diyerek ağladı." 



ED(İÖ/BT)