ADD Genel Merkezi adına Avukat A. Kutlay Alpuğan tarafından Danıştay Başkanlığı'na sunulan dilekçede, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanarak yürürlüğe konulan dava konusu işlemle, tarihimizde bağımsızlığımızın 'ilk adımı' olarak adlandırılan ve çok önem arz eden '19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'na ilişkin kutlamaların sınırlandırıldığı belirtildi.

Genelgeye göre, başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde öğrencilerin katılımıyla yapılan kutlamaların bundan sonra sadece okullarda yapılacağına işaret edilen dilekçede, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesindeki ifadelere yer verilerek, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama faaliyetlerinin bundan böyle başkent Ankara dışındaki il ve ilçelerde uygulanmaması, günün anlam ve önemine uygun kutlamaların sadece okullarda ve öğrencilerin katılımıyla yapılmasının istendiği kaydedildi.

KANUN VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI

İptali istenilen genelgenin kanun ve yönetmeliklere tamamen aykırı olduğu görüşüne yer verilen dilekçede, genelgenin 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na, 2429 Sayılı Ulusal Bayramlar Ve Genel Tatil Günleri Hakkındaki Kanuna ve bu kanuna göre çıkarılmış Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine, 2595 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlama Yönergesi hükümlerine aykırı olduğu savunuldu, genelgenin iptal edilmesi istendi.

FARAZİ VE GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAYAN DUYUMLAR

Genelgenin yasal düzenlemelerde belirtilen usul ve esaslara aykırı olup yasal dayanaklardan da yoksun bir genelge olduğu ve tamamen farazi ve yoruma dayalı bir gerekçeye dayandırılarak işleme konulduğu anlatılan dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Söz konusu işlemde, yasal gerekçe olarak, kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi neden olarak gösterilmiş ve bunun sağlık sorunlarına yol açtığı ifade edilmiştir. Buna ilaveten de çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azaldığı, motivasyonlarının düştüğü, kutlamalara gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla ilişkilerinin bozulduğu, yönünde alınan duyumlar olarak gösterilmektedir. Kısacası, farazi ve gerçekle bağdaşmayan, sözde duyumlara dayandırılan donelerle Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, öğrencilerin Atatürk'e duydukları sevgi, saygı ve bağlılıklarını yansıtan kutlamalar engellenmek istenmektedir."

ZORLAMA YORUMLARLA

Dilekçede, genelgede bir diğer gerekçe olarak da kanun ve yönetmelikte kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün olmadığının ileri sürüldüğüne işaret edilerek, "Bu da tamamen yanıltıcı ve ulaşılmak istenilen amaca göre zorlama yorumlarla ortaya çıkarılmış ve hukuken geçerli olmayan bir gerekçedir. Söz konusu yasal düzenlemeler ele alındığında davalı idarenin, yasalara ve yasal düzenlemelere aykırı davranmıştır" denildi.

Dilekçenin son bölümünde genelgenin derhal iptal edilmesi istemi tekrarlanarak, "Zira hukuka ve kanuna açıkça aykırı bu idari işlemin uygulanması halinde toplumumuzda telafisi güç zararların doğması büyük bir olasılıktır. Önümüzdeki 3 ay içinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının da yaklaştığını düşünecek olursak söz konusu idari işlemin yürütmesinin derhal durdurulması gerektiği kanaatindeyiz" denildi.

ADD Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Daş da genelgenin yasal dayanaklardan yoksun olduğunu savunarak, farazi ve gerçekle bağdaşmayan, sözde duyumlara dayandırılan donelerle, öğrencilerin Atatürk'e duydukları sevgi, saygı ve bağlılıklarını yansıtan kutlamaların engellenmek istendiğini öne sürdü.


MÇ(HA/AAA)