APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya'nın yaptığı yazılı açıklamada ilk olarak fabrikanın özelleştirme idaresinden satın alınma süreci anlatılarak şöyle denildi:

"S.S. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Tasfiye Kurulu'na gönderilen Adapazarı Şeker Fabrikası'na sahip çıkarak, 6 yıl atıl durumda beklemiş yüzde 45'i hasarlı olan Fabrikayı 15.05.2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan satın alarak, her türlü yenileme ve tamamlama yatırımlarını gerçekleştirerek, bugün ülkenin maliyet açısından beşinci fabrikası konumuna getirmiştir. Özelleştirme İdaresi'nden satın alınırken konulan 2006 kampanya döneminden başlamak üzere 5 yıl üretim şartına karşılık, 2006 kampanya döneminden itibaren 6 yıl üretim yaptırılan fabrikanın satın alınmasından bu yana getirilen ekim alanları kısıtlamasının uzun yıllar sürmesi ve bu bağlamda kota düşmesi nedeni ile S.S. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak hisselerin ve fabrikanın satın alınmasında tamamı banka kredisi alınarak yapıldığından, gelinen aşamada kredi geri ödemelerinin karşılanamaması sebebiyle borcun tasfiyesi kapsamında bu süreç sonunda Adapazarı Şeker Fabrikası'nın şirket hisseleri ile birlikte satışı gündeme gelmiştir."

HİSSELERİN YÜZDE 98,80'İ DEVREDİLDİ

Açıklamada, Fabrikanın satışında ilk olarak ihale yolunun denendiği de belirtilerek Adapazarı Şeker Fabrikası A.Ş. hisselerinin yüzde 98,80'inin, Asya Katılım Bankası A.Ş. ile aralarında 24.09.2012 tarihi itibariyle Hisse Devir ve Borç Tasfiyesi Sözleşmesi imzalanarak, hisselerin Asya Katılım Bankası A.Ş.'ye devredildiği bildirildi.

ZT(MB/SSA) (FOTOĞRAF)