Adana Baro Başkanı Aziz Erbek'le birlikte yaklaşık 300 avukat, cübbelerini giyip, eski Adana Adliye Sarayı'nın önünde toplandı. Avukatlar, Adliye binasının girişindeki merdivenlere otururken, Adana Baro Başkanı Aziz Erbek, basın açıklaması okudu.

Erbek, "Bir soruşturma başlamış iken bunu önlemek ve bunun siyasi sonuçlarını engellemek amacıyla Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nun bir maddesine müdahale edilmesi 'kişiye özel yasa' çıkarmaktır. Bu ise ancak monarşilerde olan ve çağ dışı kabul edilecek bir uygulamadır. Yasama meclisinde yeterli oy gücüne sahip olmak, demokrasi için yetmez. Bu gücün evrensel ve yerel hukuk ilkelerine uygun olması gerekir. Şayet belirtilen yasalaşma gerçekleşir ise durum vahimdir" dedi.

"GÜVEN DUYGUSU SARSILIYOR"

Hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına yapılan her türlü müdahaleyi kınadıklarını ve her kurum ve kişiyi de hukuka saygılı olmaya davet ettiklerini vurgulayan Erbek, şöyle konuştu:

"Siyasi iktidar kendinden olanları yasal zırha alan, muhalefeti de tutuklatan, mahkum eden bir yönetim olarak hukuk güvenliğini ortadan kaldırmış olur. Bunun ise toplumsal kargaşa ve karmaşa sonucu doğuracağı açıktır. Bu nedenle endişeliyiz. Savcının görevden alınması, bugüne kadar ifade edilen 'yargıya siyasi müdahale' yapıldığı eleştirilerini somut ve net olarak ortaya koşmuştur. Daha önce 'Deniz Feneri' davasındaki, 'Ergenekon' davasındaki ve kamuoyu gözünden uzak birçok davada yapılan yargıya müdahalenin gerçekliğini göstermiştir. Yargı yetkisinin kullanılmasında hiçbir makam veya kişinin yargı yetkisini kullananlara buyruk veremeyeceği gibi, öneri ve telkinde dahi bulunamayacağı Anayasa hükmüdür. Tersine davranışlar yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesini zedeleyecektir. Bunun, yurttaşların adalete ve devlete olan güven duygusunun sarsılmasına yol açacağı açıktır. Yargı, gücünü, bağımsız ve tarafsız olmaktan alır. Bunun için yargı işlevini yerine getiren yargıç ve savcıların güvenceli olması hukuk devleti olmanın vazgeçilmez koşuludur. Siyasal güç kimden oluşursa oluşsun, yürütme elini yargıdan çekmedikçe yargının bağımsızlığından, yargıç ve savcıların güvenceli olduklarından bahsedilemez."

Yapılan basın açıklamasının ardından avukatlar, Adliye binası önünde yaklaşık 30 dakika oturma eylemi yaptı. Eylem olaysız son buldu.