Sönmez Holding, Kutlucan Grubu ve Aunde Teknik ortaklığı ile kurulan Sönmez Çimento, Adana Yumurtalık’a 150 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Çimento fabrikasına kurulacak makineleri Çin- Alman ortaklı Avi İnternational Beijing Company Limited şirketinden alacak. Bia Otel’de düzenlenen fabrika kuruluşu ile ilgili protokol imza törenine Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Kutlucan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kutlucan, Avi İnternational Beijing Company Limited şirketi Başkanı Jin Li katıldı.

Protokol öncesi konuşan Başkan Celal Sönmez, çimento sektöründeki deneyimi Adana Yumurtalık’a yapılan yatırımla Akdeniz çanağına yayacaklarını söyledi. Sönmez, 2011 yılında dünyadaki toplam çimento üretiminin yaklaşık 3.6 milyar ton olduğunu belirterek, “Üretimin yüzde 56’sını Çin tek başına yapıyor. Yıllık 68 milyon ton çimento üretimi ile Türk çimento sektörü, Avrupa’da birinci, dünyada ise Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dördüncü sırada yer alıyor. Sektör, 2011 yılında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 18’ine tekabül eden 12 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl çimento tüketimi, gelişmiş ülkelerde yüzde 2, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 7 büyüdü. Sönmez Çimento, TAYSEP Serbest Bölgesi’nde yapılacak olan 150 milyon dolarlık yatırımı böyle bir alana yapıyor. Yatırımın tamamlanmasıyla Sönmez Çimento yıllık 1.7 milyon ton klinker, 2 milyon ton çimento üretimi gerçekleştirecek” dedi.

1,2 MİLYON TON İHRACAT HEDEFİ

Bilecik’teki fabrikası SANÇİM Çimento ile birlikte düşünüldüğünde grubun toplam üretim kapasitesinin 2.7 milyon ton klinker, 3.5 milyon ton çimento olacağını ve toplam üretim payının yüzde 5 seviyesine ulaştığını kaydeden Sönmez, ihracatta önemli bir paya sahip olarak, 1.2 milyon ton ihracat hedeflediklerini vurguladı. Türkiye çimento ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştireceklerini bildiren Celal Sönmez, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika’nın yeniden inşasında yer almak istediklerini dile getirdi.

YILLIK 85-100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Yıllık 85 ile 100 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Sönmez Çimento olarak Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine olumlu katkı sağlayacaklarını vurgulayan Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, inşaat sektöründeki yüzde 5’lik büyümenin ülke ekonomisine yüzde 1 katkı sağladığına dikkat çekti.

Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının da inşaat sektörünü hareketlendireceğini anlatan Başkan Sönmez, “Ülkemizde kentsel dönüşüm programı kapsamında önümüzdeki 10 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. İnşaat sektörünün orta vadede Türkiye’nin büyümesinde lokomotif görev üstleneceği gerçeğini güçlendiriyor” diye konuştu.

Sönmez Çimento yatırımının, yapım aşaması ve faaliyet aşamasında 300 direkt, 2 bin 500 ise dolaylı istihdam sağlayacağının altını çizen Sönmez, makine alımlarını ileri teknoloji konusunda dünyanın önde gelen gruplarından biri olan AVIC’ten yaptıklarını söyledi.

YÜZDE 4’İ ÖZ SERMAYE

Türkiye’nin en az kömür ve en az elektrik harcayacak çevreye duyarlı çimento fabrikasını kuracaklarını bildiren Sönmez, “77 milyon 400 bin dolarlık bir makine alımı yapıyoruz. Ağustos sonunda inşaat ihalesini de tamamlamış olacağız. 20 ya da 22 ay içinde fabrikayı bitmiş olacak. Yatırımımızın yüzde 65’ini Türk bankalarında yüzde 40’ını da öz sermayemizden karşılıyoruz. Bu yatırımın ardından 2 milyon ton kapasiteli yeni bir yatırımımız daha olacak” dedi.

30 YILLLIK DENEYİM

Avi İnternational Beijing Company Limited şirketi Başkanı Jin Li ise, günlük 5 bin ton çimento üretimi yapacak olan yatırımın uzun süren bir emeğin ardından gerçekleşeceğini belirterek, 30 yılı aşkın deneyimi bulunan Çin- Alman ortaklı şirketin Güney Amerika’da birçok işbirliği gerçekleştirdiğini aktardı. Türkiye’de farklı alanlarda işbirlikleri olduğunu kaydeden Jin Li, imzalanan protokolle uyarak yüksek kalitede servis sağlayacaklarının da sözünü verdi.

Konuşmaların ardından makine protokolü imzalandı. Daha sonra Avi İnternational Beijing Company Limited şirketi Başkanı Jin Li ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, birbirlerine hediyeler verdi.



SÇ (FK/AAA)