Merkez Çukurova İlçesi'ndeki Huzurevleri Mahallesi'nde 77176 Nolu Sokak üzerinde bulunan ve imar planlarında 'ağaçlandırılacak alan' olarak görülen 'Kimsesizler Mezarlığı'na, 2001 yılından önce çoğunluğu bebek olmak üzere defin izni olmadan çok sayıda cenaze defnedildi. 1990'lı yıllara kadar Kurttepe Köyü'nün de mezarlık olarak kullanıldığı alana yakın bölgelerdeki arazi sahipleri de, arazilerine inşaat yaptırmaya başladı. Mezarlığa izinsiz ve rastgele cenaze defnedildiği için 11 mezar, EFT Yapı İnşaat adlı firmanın arazisinin içinde kaldı. Firma yetkilileri ise, 'Sayın merhum yakınları, arsamız içinde bulunan kabrin nakli için acilen irtibat kurmanız rica olunur' yazan ve üzerinde irtibat kurulması için telefon numarası bulunan bir pankart astı. Buna rağmen mezarların sahipleri bulunamayınca, 6 katlı apartman inşaatına başlandı.

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Mezarlıkta 13 yıl önce 12 yaşındayken geçirdiği rahatsızlık sonucu ölen oğlu Mustafa'nın mezarı bulunan 59 yaşındaki Halime Topal, ziyaret etmek istediği mezarı bulamadı. Mezarın bulunduğu yere yapıldığını gören Topal, bir süre inşaattaki görevlilerle tartıştı. Mezarın başka yere nakledilmesi için Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Topal'ın başvurusuyla ilgili, 'mezarın nakli işleminin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın alanına girmediğinden kovuşturmaya yer olmadığına' karar verildi.

MEZARLAR ORTADA KALDI

Yaşanan gelişmelerin ardından inşaat yetkilileri, mezarlara zarar verilmediğini, nakil işlemi için başvuranlara yardımcı olduklarını bildirdi. Çukurova Belediyesi yetkilileri de, "Burası imar planında 'ağaçlandırılacak alan olarak görülüyor. Resmi olarak burası mezarlık değil. Rastgele cenazeler gömülmüş. Tapulu araziye inşaat izni verildi. Yasaya göre mezar sahipleri, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne başvuracak ve cenazeler başka yere nakledilecek. Biz de nakil için başvuru yaptık ama henüz sonuç alamadık" diye açıklama yaptı. Adana Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Kamil Yiğenoğlu ise mezarların bulunduğu yere inşaat izni verilmesinin Mezarlıkları Koruma Yasası'na aykırı olduğunu söyleyerek, mezarları taşımalarının yasal olarak imkansız olduğunu belirtti.



YB(BY/SS)