Bu yıl 17- 23 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen 19'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde görme engelliler için sesli betimleme yöntemiyle hazırlanan 'Çalgı Çengi' adlı filmi gözlerini siyah kurdele ile kapatarak izleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, burada kendisine doğrudan ulaşmak isteyen görme engellilere kartvizit dağıttı. Ancak bazı görme engelliler, "Braille alfabesiyle kabartma yazılı olsaydı okurduk, bir ihtiyacımız olduğunda da sizi cep telefonunuzdan arardık" dedi. Bunun üzerine Zihni Aldırmaz, görme engellilerin parmaklarıyla dokunarak okuyabildiği kabartma Braille alfabesiyle 5 bin kartvizit bastırdı. Bu uygulamayı toplumun her kesiminde yaygınlaşması için de 'Herkesin kartı engelsiz olsun' kampanyası başlattı.

Aldırmaz, görme engelli öğrenciler Cüneyt Arat ve Recep Akdoğan'ı makamında ağırlayıp, yeni bastırdığı kabartmalı kartvizitlerinden verdi. İki öğrenci, parmaklarıyla karttaki kabartma yazılı isim, ünvan ve telefon numaralarını okudu.

Zihni Aldırmaz, "Görme engelliler için yollar, kavşaklarda sesli sinyalizasyonlar yaptırdık. Festivalimizde onlar için özel filmler programa alındı. Dar gelirli görme engelli öğrencilere sesli bilgisayarları ücretsiz veriyoruz. Şimdi de okulları, camileri, engelsiz hale getireceğiz. Günlük hayatta da kolay iletişim sağlamaları için kabarma yazılı kartvizit kampanyası başlattık. Hayatın her alanında insanların kartvizit bastırırken kabartmalı yazıya da yer vermesini istiyoruz. Böylelikle görme engelliler acil durumlarda, ihtiyaç duydukları insanlara kolaylıkla ulaşabilirler" dedi.

Aldırmaz, ayrıca, lise 3'üncü sınıf öğrencisi Recep Akdoğan'a sesli bilgisayar hediye etti.

Görme engelli Cüneyt Arat ise kabartma yazılı kartvizitlerin yaygınlaşmasının çok yararlı olacağını vurgulayıp, kampanyadan dolayı Aldırmaz'a teşekkür etti.



BY(OA/CK)