Cumhuriyetin kuruluşunun 89'uncu yıldönümü resmi kutlaması merkez Seyhan İlçesi'ndeki Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutan Tümgeneral Sezai Bostancı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın askeri araç üzerinde halkı selamlamasıyla başlayan törene yaklaşık 2 bin vatandaş katılırken, kentin 14 milletvekilinden hiçbirinin törende yer almaması dikkat çekti. Kutlamaların yapıldığı alana girmek isteyenler polisler tarafından aranırken, alanda geniş güvenlik önlemi alındı. Törende kadın ve çocukların da çoğunlukta olduğu gözlendi.

ASKER VE POLİSE DESTEK

Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibi'nin gösterisinin ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Resmi geçit töreninde asker ve polislerin geçişi sırasında vatandaşlar, 'En büyük asker bizim asker', 'Polise uzanan eller kırılsın' ve 'Türkiye sizinle gurur duyuyor' diye sloganlar attı. Bu sırada törene katılan bir kadının ağladığı görüldü. Gözü yaşlı kadın, elleriyle gözyaşlarını sildi.

EMZİKLİ ÇOCUK İLGİ ODAĞI

Törene annesi Esra Kiraz'ın kucağında katılan 4 yaşındaki Ülkü Naz Kiraz, herkesin ilgi odağı oldu. Boynundan sırtına doğru Türk bayrağı asılan küçük çocuk, eline aldığı ay yıldızlı kırmızı renkli balonu da uzun süre salladı. Ağzından bir an olsun emziğini çıkarmayan Ülkü Naz Kiraz'ı görenler, alkışlarla, sevgi gösterisinde bulundu.

EYLEM KÖPEK DE YÜRÜDÜ

Resmi geçit töreninde Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi'ne üye gaziler yürürken, Adana'da 'Eylem Köpek' olarak bilinen ve kentteki her eylemde göstericilerle birlikte yürüyen sokak köpeği de boy gösterdi. Geçit alanında bir süre gazilerle yan yana, bir süre de onların önünde yürüyen köpek, daha sonra tören alanında ayrıldı. Köpeğin gazilerle birlikte yürümesi vatandaşlarca alkışlandı.

POLİSLERDEN ADD BAŞKANINA 'ÜYE' SORUSU

Tören alanında bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Mehmet Göl ile Adana İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli sivil giysili iki polis kısa süre görüştü. Polislerin arasında bir süre duran ve tören alanındaki bazı kişileri gösteren ADD Şube Başkanı Mehmet Göl, gazetecilerin, "Polis sizi uyardı mı?" sorusuna, "Beni kimse uyarmadı. Tören alanında 'ADD üyeleri var mı?' diye sordular. Bizim Cumhuriyet yürüyüşümüz saat 15.00'te olacak" diye yanıt verdi.

VALİ COŞ BİRLİK MESAJI

Tören alanında günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan, tören sonrasında da gazetecilere açıklama yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, şunları kaydetti:

"Hiçbir ayrım gütmeden Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları doğulusuyla batılısıyla, güneylisiyle kuzeylisiyle, siyasi görüşü, dini inancı, etnik kökeni ne olursa olsun, birlik beraberlik içinde cumhuriyet idealleri içinde birleşmemiz gerekiyor. Cumhuriyetin, demokrasinin sağladığı yararların, kazandırdığı değerlerin farkında olmamız, korumamız onları yönelecek tehditlere karşı da dikkatli olmamız gerekiyor. Birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz lazım. Bugünün en önemli yanı birlik ve beraberlik. Bu nedenle Cumhuriyet Bayramı günleri ayrışma değil birleşme, bütünleşme günüdür. Cumhuriyeti seven, demokrasiye inanan Türkiye Cumhuriyeti'ne güvenen herkesin bu önemli değerler etrafında birleşmesi, bütünleşmesi gerekiyor. Birbirimizin cumhuriyet sevgisini, birbirimizin vatan sevgisini kimsenin sorgulamaya hakkı yok. Aksi sabit oluncaya kadar herkesin cumhuriyeti sevdiğine ve demokrasiye bağlı olduğuna inanmamız gerekiyor."

'ÖNERİLERE AÇIĞIZ'

"Törenlere halkın katılımı neden az?" sorusuna da cevap veren Vali Coş, "Gönlümüz arzu eder daha çok katılım olmasını. Ancak vatandaşımızın muhakkak vardır bir şeyleri. Bu sadece bu yıla ait bir olgu değil, 5 sene önce de böyleydi, 10 sene önce de böyleydi. Gönlümüz daha fazla vatandaşımızın katılımıyla bu coşkuyu yaşamak istiyor. Bu konuda gelebilecek önerilere de açığız" diye konuştu.



YB(OA/SS)