Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) aldığı karar doğrultusunda, Türkiye genelinde olduğu gibi Adana'da da 3 Aralık 2011'de, 'Özel Yetkili Mahkemelerin ve Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılması' için yürüyüş düzenlendi. Merkez Seyhan İlçesi'ndeki 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, Çakmak Caddesi üzerinden yürüyerek yaklaşık 500 metre ilerideki İnönü Parkı'na gitmek istedi.

YÜRÜYÜŞÜN ARDINDAN DAĞILDILAR

Yürüyüşün izinsiz olduğu uyarısını yapan polisleri dinlemeyen grup, caddeyi trafiğe kapatarak İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Herhangi bir olay çıkarmadan İnönü Parkı'na gelen gruba yönelik olarak KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel konuşma yaptı. Hükümet aleyhine sloganların atıldığı eylemde konuşan Yüksel, Özel Yetkili Mahkemelerin ve Terörle Mücadele Yasası'nın kaldırılmasını istedi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

DAVA AÇILDI

Yürüyüşün ardından 12 Ocak 2012'de, Cumhuriyet Savcısı Bora Alpan, yürüyüşe katılan DİSK Çukurova Temsilcisi Kemal Arslan, KESK'e bağlı SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, Eğitim-Sen Adana Şube Yönetim Kurulu üyeleri Halil Kara ve Mehmet Akarsubaşı ile eski Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa hakkında, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

BERAAT ETTİLER

Yürüyüşün izinsiz yapıldığı, yolun trafiğe kapatıldığı ve kamu düzeninin tehlikeye düşürüldüğünün belirtildiği iddianameyi kabul eden Adana 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan tutuksuz 6 sendikacı, suç işlemediklerini ve demokratik haklarını kullandıklarını söyledi. Yürüyüşte olay çıkmadığını belirten sendikacılar, suçsuz olduklarını anlatıp beraatlerini istedi. Eksik evrakın giderilmesi için birkaç kez ertelenen davada geçen hafta karar duruşmasına çıkan 6 kişi, beraat etti.

'SEVİNEMİYORUZ'

Beraat kararını değerlendiren eski Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, karara sevinemediklerini söyledi. Barışcıl bir yürüyüş yaptıklarını, yürüyüşte yasa dışı slogan atılmadığını ve olay çıkmadığını söyleyen Boğa, "Demokratik hakkımızı kullandığımız için 3 yıl hapis cezası istemiyle yargılandık. Bu davadan beraat ettik ama sevinemiyoruz. Çünkü, bu çağda, böyle bir dava açılmasına üzülüyoruz. Artık bunların ülkemizde sona ermesini diliyoruz" dedi.



YB(OA/CK )