Aytaç Durak hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçlamasıyla 19 yıla kadar; Durak aleyhindeki iddiaları ile gündeme gelen Belediye Meclisi 1'inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel hakkında ise çeteciliğin yanı sıra rüşvet iddiası ile 71 yıla kadar hapis cezası istemiyle Özel Yetkili Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu Tuncel ile 'Bülent Ersoy'u sahnede vuran isim' olarak tanınan Hacı Tepe, Ahmet Atma, Orhan Alagöz, Orhan Yiğit, Süleyman Tulpar, Mehmet Salih Tulpar, Yusuf Erbey, Muhammet Şu ve Murat Şu katıldı. Tutuksuz Durak ile birlikte 19 sanık, bu duruşmaya katılmadı.

Eski adliye binasındaki salonda görülen duruşmaya Kürkçüler E Tipi Cezaevi'nin aracıyla getirilen tutuklu sanıkların görüntülenmemesi için, jandarma engelleme yaptı. Geniş güvenlik önlemi alınırken, tutuklu sanık yakınları cezaevi araçlarına bakıp ağladı.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

10'u tutuklu 29 sanıkla ilgili Özel Yetkili Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 314 sayfalık iddianamesinde 3 ayrı suç örgütünün varlığından söz edilirken, Durak'ın oğlu mimar Gökhan Durak'ın fidye karşılığı kaçırılmasının da planlandığı iddia edildi.

Aytaç Durak hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' ve 'pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma' suçlarından toplam 19 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mustafa Tuncel hakkında ise 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet almak ve vermek', 'ihaleye fesat karıştırmak', 'basit yaralama', 'kamu malına zarar verme', 'tehdit', 'pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma' suçlarından toplam 71 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, tutuklu sanıklardan Murat Şu ile Mehmet Salih Tulpar'ın liderliğinde de 3'üncü suç örgütünün var olduğu öne sürülürken, diğer sanıklar örgüt üyeliği ve örgüte yardım etmekle suçlandı.

KİMLER YARGILANIYOR?

Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Durak ve Tuncel ile birlikte, Murat Şu, Mehmet Salih Tulpar, Belediye Eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Ali Uğur Akbaş, Orhan Yiğit, Yusuf Erbay, Süleyman Tulpar, Metin Kurgun, Mehmet Duran Yelin, Güner Gök, Halil İbrahim Altınışık, Şakir Oral, Hakan Bülent Yardımcı, Muhammet Şu, Hacı Tepe, Sema Yıldırım, Ferat Yüksel, Orhan Alagöz, Emin Ekmekçi, Berces Akyüz, Mehmet Şu, Gani Özdoğan, Mehmet Ali Akyüz, İsmail Yağmur Tuncel, Dursun Haseki, Muharrem Hasbi Mutlu ve Ahmet Atma yargılanıyor.

KİMLER MAĞDUR?

Abdurrahman Ereli, Murat Sarısu, Mehmet Erin, Mehmet Akkuş ve Ahmet Akyiğit'in mağdur konumunda olduğu davanın müştekileri ise Adana Büyükşehir Belediyesi, Jale Eren, Mustafa Battal, Tayyar Onur, Neşet Eren, Sebahattin Karabulut, Hasan Boz, Ekrem Uzun, Bedri Bora Ergün, Ufuk Yamanyılmaz, Ömer Canbaz, Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer ve Necati Uzun şeklinde kamuoyuna yansıdı. Davada, Adana eski İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz'ın da tanık olarak dinleneceği belirtilmişti.

SALONA TEK GAZETECİ ALINDI

Davanın görüldüğü Özel Yetkili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı, 'salon darlığı' gerekçesiyle, duruşmaya sadece bir gazeteciyi alacağını söyledi. Mahkeme başkanı, duruşmayı izlemek isteyen diğer gazetecilerin istemini kabul etmedi. Gazetecilerin kendi arasındaki değerlendirmesinin ardından duruşmaya sadece Anadolu Ajansı muhabiri girdi. BARO BAŞKANI: DAYANAĞI YOK

Adana Baro Başkanı Aziz Erbek, 'bir milyon  kişinin oyları ile seçilen belediye başkanının adı geçen, kamuoyunun gelişmelerini merakla izlediği duruşmanın yapıldığı mahkeme salonuna sadece bir gazetecinin alınması, diğerlerinin dışarıda kalmasının yadırganacak bir durum olduğunu, mevzuat açısından bir dayanağı olmadığını' söyledi.

Erbek, "Basın mensupları, açık bir duruşmada yasa gereği kamera ve fotoğraf çekimi yapamazlar. Sadece duruşmayı izleyici olarak takip edip, notlar alabilirler. Bu davada bir gazetecinin salona girip, diğerlerinin alınmaması adil değil. Basın Kanunu gazetecilerin davayla ilgili ne yazıp, ne yazamayacakları belirlenmiş zaten. Devam eden bir dava hakkında basını sınırlayan kıstaslar bellidir. Duruşma salonuna gazetecilerin izleyici olarak alınmasını engelleyen bir husus yoktur. Mevzuat açısından bir dayanağı bulunmamaktadır" dedi.



YB(OA/AAA)