Baro Başkanı Aziz Erbek, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğü giren 'Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile toplumda cezaların infazına dönük olumlu bir durum ortaya çıkacağını umut ettiklerini belirtti.

Cezaların infazında modern yöntemlerin kullanılmasının göz ardı edilmeyeceğini belirten Başkan Erbek, şunları söyledi:

"Bu uygulamayla, hükümlülerin dış dünyaya uyumlarının sağlanması, ailesinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılar halde olması, kendisinin cezanın manevi yaptırımını hem üzerinde hissedip hem de toplumla olan bağlarının devam etmesini sağlaması bakımından faydalı olacağı kanaatindeyiz. Kaldı ki hükümlülerin cezaevinde kalması, kamuya getirilen ekonomik bir yüktür. Çağdaş dünyanın bugün geldiği aşamada cezaların infazında modern yöntemlerin kullanılması da göz ardı edilmemeli. Örneğin, elektronik kelepçenin ya da benzer şekillerde yöntemlerle suçlunun cezasının infaz edilmesi, cezadan beklenen amacın daha kolay elde edilmesini sağlayabilir. O bakımdan, cezaların infazında tek yöntem, cezaevi koşullarında tutulması olmaktan çıkmıştır. Buna bağlı olarak çağdaş modellerin kişiyi takip etme aygıtlarının, usullerinin kullanılarak infazın sağlanması her açıdan daha faydalı olacaktır. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz."

Denetimli serbestlik uygulamasının yerleşmeye başladığını da belirten Erbek, "Bu kurum sağlıklı şekilde çalışmaya da başladı. Cezasının infazına belli bir zaman kalmış olan insanların faydalanacağı bu yasal düzenlemenin genel çerçevede toplumumuza faydalı olacağı, olumlu sonuç doğuracağı, ceza infazlarının daha kolay sağlanacağını umut ediyoruz" diye konuştu.



MKA(OA/CK)