Bereketli Mahallesi sınırları içinde bulunan Denizli Adalet Sarayı, 30 Ekim 2004 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından törenle açıldı. 14 milyon liraya malolan Adalet Sarayı, artan dava dosyaları, yeni açılan mahkemeler ve hakim savcı atamalarıyla fiziki olarak yetersiz gelmeye başladı. Yaklaşık iki yıl önce Seçim Müdürlükleri’nin Adalet Sarayı’na taşınması nedeniyle alt kattaki vezneler boşaltılıp tevzi bürosuna dönüştürüldü. Bu yıl ise yeni mahkemeler kurulması, yeni hakim ve savcı atamaları nedeniyle Adalet Sarayı’nın koridorları plastik doğramalarla kapatılıp hakim savcı odaları ve mahkeme salonuna dönüştürüldü. Denizli Adalet Sarayı’nda şu an dört ağır, sekiz asliye, yedi sulh ceza mahkemesi, dört asliye, üç sulh hukuk mahkemesi, üç iş, üç aile, bir çocuk, üç icra hukuk, bir kadastro, bir asliye ticaret, bir bölge idare, bir idare, bir vergi mahkemesi ile dokuz icra müdürlüğü hizmet veriyor. 53 hakim ve 33 savcının görev yaptığı Adalet Sarayı’nın sekiz yıl gibi bir sürede fiziki olarak yetersiz kalması üzerine ek bina yapılması için harekete geçildi. Adalet Sarayı’nın arkasında bulunan ve otopark olarak kullanılan bölümde 12 bin 500 metrekare alana ek bina yapılması için Adalet Bakanlığı'ndan olur alındı. Proje çalışmalarının tamamlanması ve onaylanmasıyla birlikte inşaatına başlanacak.

Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Denizli’nin hem bölgede büyük bir hem de ticari hayatının hareketli olması nedeniyle adliyede iş yoğunluğunun fazla olduğunu belirtti. İlhan, "Adalet Sarayı 2004 yılının sonlarında faaliyete geçmesine rağmen yeni mahkemeler kurulması ve iş yükü artışı nedeniyle fiziki olarak yetersiz hale geldi. Yeni kurulan mahkemelere duruşma salonu, hakim ve savcı odaları oluşturmak için bakanlık oluruyla koridor boşlukları plastik doğramayla bölündü. Yaptığımız görüşmelerde başsavcılığımız bunun zorunluluk nedeniyle geçici bir çözüm olduğunu belirtmektedir. Acilen planlaması yapılan parsel üzerinde ek bina yapılması gerekmektedir. Denizli Barosu olarak kentin siyasetine yön verenlerle, yüksek yargıdaki hemşehrilerimizle görüşerek ek binanın yapımına bir an önce başlanması için girişimlerimiz sürüyor" diye konuştu.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Alkan ise Adliye Sarayı’nın arkasında bulunan 12 bin 500 metrekare alana ek bina yapılması için bakanlık oluru alındığını, proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Alkan, ek binanın tamamlanmasıyla mevcut Adalet Sarayı’nda ceza mahkemeleri ile hakim ve savcıların hizmet vereceğini, ek binada ise hukuk mahkemeleri ile icra müdürlüklerinin olacağını belirtti.



ONB(İÖ/CK)