Bayraklı İlçesi’nde oturan, okuma yazması ve herhangi bir sabit geliri olmayıp inşaat işçiliği yapan kanser hastası Muhlis Barut, 8 Ekim 2010 tarihinde yeşil kartının iptal edilmesi üzerine av tüfeğiyle toplum sağlığı merkezini basıp rastgele ateş etti. Polis memuru tarafından bacağından vurularak etkisiz hale getirilen Barut, İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan yargılama sonunda 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosya temyiz için Yargıtay’a gönderildi, karar henüz kesinleşmedi.

Son üç aydır durumu kötüleşen Barut, hastanede tedaviye alındı. Durumunun ölümcül olduğunu belirterek tahliye edilmesi için başvuruda bulunan yakınları bir sonuç alamadı. Barut’un yakınları, en azından kendisiyle vedalaşma imkanı tanınmasını talep etti. Barut’un yakınlarına yardımcı olmaya çalışan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, konuyu Sağlık Bakanı ile görüştüğünü, ancak "Bizim yapabileceğimiz bir şey yok" yanıtını aldığını belirtti. Moroğlu, 50 yaşındaki Muhlis Barut’un sayılı günlerinin kaldığının hastane raporuyla da tespit edildiğini anlatarak bu kez de Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Moroğlu dilekçesinde, Barut’un tutuklu yargılandığını ve ceza aldığını, dosyasının Yargıtay’da temyiz aşamasında olduğunu ve kesinleşmediğini aktardı.

YAŞAM SÜRESİ RAPORLA KANITLI

Muhlis Barut’un kanser ve siroz hastası olduğunu, hastalığın yayıldığını, müdahale edilemeyecek düzeye geldiğini aktaran Moroğlu, "Yargılama aşamasında önce Buca Cezaevi’ne götürülen Muhlis Barut, Mayıs 2012 tarihinde Aliağa/Şakran Cezaevi’ne nakledilmiştir. Bu nakil sırasında düzenli olarak kullandığı ilaçların temininde büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Bu da Muhlis Barut’un durumunun daha da ağırlaşmasına neden olmuştur" dedi. Moroğlu ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji Kliniği, Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Belkıs Ünal imzası ile verilen raporda; Muhlis Barut’un 6 aydan az ömrünün kaldığının öngörüldüğünü de Bakan Ergin’e aktardı.

SAĞLIK DURUMUNUN ACİLİYETİ NEDENİYLE

Hala hastanenin mahkum koğuşunda tutulan Muhlis Barut’un ailesi ve yakınlarının en azından vedalaşma hakkı istediklerini vurgulayan Moroğlu, "Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na konuyu ifade eden dilekçeler aile ve avukatları aracılığı ile iletilmiş ancak bir sonuç alınamamıştır. Muhlis Barut’un sağlık durumunun aciliyeti, nedeniyle, Yargıtay’da bulunan dosyanın öncelikle görüşülmesi hususunda yardım ve ilgilerinizi bekler saygılarımı sunarım" dedi.



BT(AÖ/SS)