Bugün karayolu ile Ankara’dan Amasya’ya gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin çiçeklerle karşılandı. Amasya Valisi Abdil Celil Öz’ü makamında ziyaret eden Bakan Ergin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılması ardından yargı sürecinin nasıl işleyeceği yönündeki soruya cevap veren Bakan Ergin, “Bunlar belli prosedürlerdir. O anlamda Tunceli başsavcılığımızda ilgili tahkikatları başlatmışlardır. Olay yerindeki savcılığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Burada adli bir sorun, adam kaçırma sorunu var. Bununla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor. Sonucuna göre de savcılık karar verecek. Bunun ötesinde bir şey söyleme şansımız yok. Netice itibariyle çalışmayı adli makamlar yapacaklar. Kararı da onlar verecekler" dedi.

Bir gazetecinin "Tutuklu vekiller ve gazetecilerle ilgili meclis açıldıktan sonra yargı paketinde bir çalışma olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin spesifik konulara özgü düzenleme yapma geleneklerinin olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Genelde adalet alanında ihtiyaç duyulan çalışmalar tespit edilmiştir. Bununla ilgili 2009 sonbaharında yargı reformu strateji belgesi ve buna bağlı eylem planı oluşturulmuştur. Bu eylem planının şuan itibariyle yüzde 70’ini hayata geçirdik. Eksiklerimizi tamamlamaya gayret ediyoruz. Bu arada çok sayıda yasal düzenlemeler yapıldı. Sonbaharda meclisin açılmasıyla beraber Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine çıkmış olan ihlal kararlarının gereğini yapmak üzere bir çalışmamız daha var. İnşallah sonbaharda bunun da parlamentoda kendine bir yer bulması için gayretlerimiz devam ediyor."

GENEL DÜZENLEMELER YAPIYORUZ"

Sorunları genel perspektiften yaklaşarak tespit ettiklerini söyleyen Bakan Ergin, bu sorunları çözmek için genel düzenlemeler yaptıklarını, anlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Bu genel düzenlemelerden daha sonra şu istifade eder bu istifade eder o ayrı bir konu. Ama genel itibariyle Türkiye’nin problemlerini tespit edip ona özgü çözümler öneriyoruz. Bu çalışmalar yapıldığında sonucunu beraber göreceğiz" diyerek Hatay’da Suriye’den gelen göçmenlerle yerel hak arasında yaşanan gerginliklere değinerek şöyle devam etti:

"HEM KOMŞULUK HEM DE İNSANLIK GÖREVİMİZ"

"O konuda çok ciddi dezanformasyon girişimleri var. Bir kere şunu görmek lazım. Türkiye’nin Suriye probleminde takınmış olduğu tavır geleneksel tavrımızdır. Türkiye komşularında böyle bir sorun olduğunda, yıllar önce Irak’tan Halepçe katliamından kaçıp Türkiye’ye sığınanlara nasıl yardım ettiysek, bugün Suriye’de yaşanan insanlık dramından kaçarak sınırlarımıza gelmiş sığınan kişilere de biz hem komşuluk hem de insanlık görevimizi yapmak zorundayız. Endenozya’da afet oluyor, Türkiye Endenozya olup oraya ulaşıyor onları sarıp sarmalıyor. Pakistan’da deprem oluyor, sel oluyor Türkiye Pakistan oluyor. Gazze’de sıkıntı oluyor; Türkiye Gazze oluyor, oradaki insanların yaralarını sarıyor. Bu bizim milletimizin sahip olduğu yardımseverlik özelliğinden kaynaklı bir tavrımızdır. Ayrıca Suriye bizim komşumuz, öncesinden bu yana kardeşçe ilişkilerimiz var dostluk bağlarımız var. Bugün yaşanan bu sıkıntılarda kapınıza gelmiş yaralısıyla, çoluk çocuğuyla, kadınıyla sığınmış insanlara biz hem komşuluk hem de insanlık görevimizi yapıyoruz. Zaman zaman yaşanan bir takım sıkıntılar olsa da, bu sıkıntılar bizim komşuluk ve insanlık görevimizi yapmaktan alı koymaz, koymamalıdır. Bu sadece Suriyelilere özgü bir tavır değil, Türkiye’nin hem dış politikasından hem de geleneklerinden gelen yardımseverliğinin bir gereğidir. Bunları büyütmeden vazifelerimizi yapmaya devam edeceğiz."

Açıklamaların ardından Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Bakan Sadullah Ergin’e el yapımı çini tabak hediye etti. Bakan Ergin, valiliğin ardından AK Partili Belediye Başkanı Cafer Özdemir’i makamında ziyaret etti.



DHA(İS/İD)