İstanbul Sancaktepe'de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.


-SURİYE'DE KAÇIRILAN LÜBNAN VATANDAŞLARI-

Suriye’de geçtiğimiz Mayıs ayında kaçırılan 11 Lübnan vatandaşından Hüseyin Ali Omar’ın bugün serbest bırakılmasını değerlendiren Davutoğlu,"Bu konular insani konulardır. Daha önce buna benzer birçok konuda devreye girdik. Lübnanlı 11 kardeşimizin durumu ile ilgili yoğun temas içindeydik. Bu insani konuda çok yoğun çaba sarfettik ve bugün güzel bir haber aldık. Siyasi konular ne olursa olsun insani meselelerde bu çabalarımızı eksik etmedik."dedi.


-İKİ VATANDAŞIMIZIN LÜBNAN'DA KAÇIRILMASI-

Suriye'de 11 Lübnan vatandaşının kaçırılmasının ardından Lübnan'da iki Türk'ün kaçırılması arasında bir bağlantı görmediğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu,"Türkiye bu krizin bir parçası değildir. Lübnan'da kaçırılan vatandaşlarımız düzenli bir durumun olduğu bir ülkede kaçırıldı. Biz Lübnanlı yetkililerle temas halindeyiz. Hiçbir rehin, diğer rehin ile takas ediliyor anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Suriye'de sadece Lübnanlılar kaçırılıyor değil. Türklerde kaçırılabiliyor çünkü orada düzen yok. Türk vatandaşlarımızın kaçırılmasına kimse mazeret bulamaz. Biz vatandaşlarımızın kaçırılmasından önce de Lübnan'lı vatandaşların kurtarılması için çalıştık. Bu iki olay birbirinden bağımsızdır. İnşallah aklıselim galip gelir ve vatandaşlarımız serbest bırakılır."diye konuytu.


-TÜRK GAZETECİ ÜNAL'IN DURUMU-

Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Ünal'ın eşi Nuran Ünal ile görüştüğünü belirten Davutoğlu,"Gazeteci arkadaşımız Ünal ile igili elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ailesine kavuşması için çaba sarf ediyoruz."dedi.


"ESAD GİDİŞİ KONUSUNDA TARİH VERMEDİM"

Bir TV programında yaptığı konuşmaya ilişkin bir soru sorulan Davutoğlu,"Dünkü konuşmamdaki tek bir kelimeyi alarak bunun anlaşılması doğru değil. Ben bu krizlerin yıllar almayacağını, kendi halkına zulüm uygulayan yönetimlerin iktidarda uzun süre kalamayacağını belirttim. Bu konuda bir tarih vermedim ve vermem. Uzun süre iktidarda kalamayacağına vurgu yaptım."


"BM'LER BUGÜN İÇİN VAR"

Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci konusuna da değinen Davutoğlu, şunları söyledi."Mülteci sayısı 100 bin sembolik bir rakam olması açısından önemli. Bu 1001. mülteci geldiğinde almayacağımız anlamına gelmiyor. Önümüzdeki Çarşamba günü New York'a hareket edeceğiz. Perşembe günü de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde mülteciler konusu ele alınacak.Dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak bu toplantıda bu konuları gündeme getirme imkanımız olacak. Türkiye bütün imkanları ile Suriyeli vatandaşların yanında olmaya devam edecek. Ancak bu sorunun bütün yükünü de sadece komşu ülkelerin üstlenmesi doğru değil. Birleşmiş Milletler bugünler için vardır. "


YK (SG)