Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kars Valisi Eyüp Tepe, samanın besin değerinin olmadığını söyledi. Samanın hayvanı oyalamak adına üretilen icat olduğunu hatırlatan Vali Tepe, hayvan besleme yöntemlerini gözden geçirmek gerektiğini anlattı. Vali Tepe şöyle devam etti:

“Gerçekçi olmak gerekirse samanın besin değeri yoktur. Avrupa’dan ithal edilen hayvanlara bakarsanız hiçbirisi saman yemez. Maalesef ülkemizde saman kullanımı yaygındır. Samanın yerine keşke köylümüzü yem bitkileri ve slaj konusunda eğitebilsek. Bunu Kars için konuşmuyorum. Türkiye’nin her yerinde bu mevzu var. Ama bu bir arz-talep meselesi"

YETİŞTİRİCİLER GELENEKSEL METOTLARDAN VAZGEÇMİYOR

Saman tartışmasına katılan VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler de, samanın kaba yem açığını kapatan dolgu malzemesi olduğunu ifade etti. Samanın yerine başka bir kaba yem bulmak gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Öztürkler, "2006 yılından bu yana Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde devam ettirdiğimiz, '1000 Köyde 1000 Seminer' programı kapsamında yetiştiricilere hayvancılıkta nasıl ilerlenebileceği, verimin nasıl attırılabileceğinin püf noktaları anlatıyoruz. Uygulamalı eğitimler yaptık. Orada gördük ki, sadece yüzde 10’u söylenenleri alıyor. Yüzde 90’ı ise geleneksel metotlardan vazgeçmiyor. Bu döngüyü kırmak o kadar da kolay değil" dedi.