Gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan 22 gün sonra yaşamına son veren genç mimar Onur Yaser Can’ın ifadesini alan iki polis memurun "evrakta sahtecilik" suçundan yargılandığı davada karar çıktı. Sanık polis memurları Soner Gündoğdu ve Salih Bahar'a sahte evrak düzenleyip kullandıkları gerekçesiyle 2'şer yıl 6 ay hapis cezası verildi.


"ENTELLEKTÜEL BİR İNSANDI"


İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Narkotik Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler Soner Gündoğdu ve Salih Bahar ile Yaser Can'ın annesi Emine Can, babası Mevlüt Can Yaser Can'ın çok sayıda arkadaşı katıldı.


SANIK POLİSLER "BERAAT" İSTEDİ


Duruşmada son sözü sorulan sanıklar suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Sanık Soner Gündoğdu savunmasında, Can'ın gözaltına alındığı gün hezeyan içinde bulunduğunu ifade ederek, "Olay nedeniyle biz de çok üzüldük. Entelektüel bir insandı. Biran önce işlemlerinin bitirilip gitmesi için çaba sarfettim. Bu olayın ardından görevime ekip şefi olarak aynen devam ettim. Eğer bir suçum olsaydı pasif bir göreve getirilirdim. Biz Yaser Can'ları kurtarmak için çalışıyoruz. Suçsuzum beraatimi talep ediyorum" dedi.


MAHKEME KARARINI AÇIKLADI


Mahkeme verilen aranın ardından kararını açıkladı. Sanıklar Soner Gündoğdu ve Salih Bahar'a sahte resmi evrak düzenleyip kullandıkları gerekçesiyle 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.


BABANIN GÖZYAŞLARI


Duruşmanın ardından Yaser Can'ın babası Mevlüt Can adliye çıkışında yaptığı açıklamada, adaletin bir nebze de olsa gerçekleştiğini belirterek, cezanın az olduğunu ifade etti. Can, "Onun ölüme gitmesine neden olan 6 polis daha var. Onlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Onların da en azından bu cezaya çarptırılmaları için elimizden geleni yapacağız" dedi.


"AİHM'E GİTMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"


Dosyadaki bazı ifadelerde Can'ın işkenceye uğradığı iddiaları yer alıyordu. Savcılık, işkence suçundan yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı vermişti. İşkence iddialarına ilişkin ise verilen takipsizlik kararıyla ilgili olarak da konuşan acılı baba "AİHM'e gitmekten başka çaremiz yok. Gerçekler birgün ortaya çıkar saklanamaz" diye konuştu.


YAĞMUR VE ACILI BABANIN GÖZ YAŞLARI


Aniden bastıran yağmurda Baba Can'ın gökyüzüne bakarak gözyaşlarını tutamadığı ve "Söz devam edeceğiz" dediği görüldü.


DOĞUM GÜNÜNE 1 GÜN KALA GÖZALTINA ALINMIŞTI


Onur Yaser Can, esrar satın aldığı gerekçesiyle 2 Haziran 2010'da doğum gününden bir gün önce Harbiye'de gözaltına alınmıştı. Serbest bırakılan Can ikinci kez emniyete çağrıldı . Onur, üçüncü kez ifadeye çağrıldığı ancak gitmediği günün akşamında oturduğu evin camından atlayarak intihar etmişti.