Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sabri Şaran, uzun zamandan beri talep ettikleri yeni sınır kapılarının açılmasının kesinleşmesini, bölgede olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Yeni sınır kapılarının açılmasıyla birlikte Silopi İlçesi ile Irak'a sınırı arasında serbest bölge kurulmasının da gündeme geleceğini anlatan Şaran şunları söyledi:

"Yeni açılacak sınır kapıları, hem işadamlarını, hem bölge insanını sevindiren bir haberdir. Daha önce de devletin çeşitli kurumlarında bunları dile getiriyorduk. Habur Sınır Kapısı'nda araç sayısının arttığını, kapının bölgeye yetersiz olduğunu ve yeni sınır kapılarının açılmasının şart olduğunu dile getiriyorduk. Yeni sınır kapıları Ovaköy ve Aktepe'nin dağlık kesimdeki ve beldedeki insanlarımıza ciddi anlamda bir hareketlilik getirecektir. İşsizliğe de ciddi anlamda fayda sağlayacaktır."

'ULUDERE VE BEYTÜŞŞEBAP'A HAREKET GELECEK'

Uludere, Beytüşşebap İlçeleri'ne de ciddi bir hareketlilik getireceğine inandığını anlatan Şaran, şunları söyledi:

"Uludere ve Beytüşşebap ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız, Habur Gümrük Kapısı'ndan yeterince yararlanamıyordu. Yeni açılacak kapıların burada yaşayan vatandaşlarımıza da olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Söz konusu ilçe ve beldelerimizde ciddi anlamda bir genç nüfus var. Uludere olayında yaşanan vahim olayda 13 yaşındaki bir çocuk ailesinin geçimini sağlamak için sınırın diğer tarafına gidiyorsa, bölgede ciddi anlamda bir işsizlik olduğunun göstergesidir. Bölgemizde 13 yaşındaki çocuklar harçlığını çıkarmak için sınırın öbür tarafına giderken, batıda bir aile 13 yaşındaki çocuğunun tek başına sokağa çıkmasına izin vermiyor. Bu hem bölgemizi, hem de tüm Türkiye'yi etkileyen olumlu bir hadisedir. Bunun için biz bölgemizi ne kadar ihmal edersek, yatırımlarımızı geciktirirsek, reformlarımızı geciktirirsek, hem ekonomik anlamda. hem huzur anlamında gecikirse, bunun da bize faturası daha ağır olacaktır."



EK(GG/COŞ)