Geçen 16 Haziran'da Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan yangında 13 tutuklu ve hükümlünün yanarak can verdiği kentin Akçakale İlçesi'nde bulunan açık cezaevinde mahkumlara meslek eğitimi veriliyor. Akçakale Açık Cezaevi'nde terör ve organize suç örgütü suçluları haricindeki adli suçlardan tutuklanan 136 hükümlü kalıyor. Kapalı cezaevlerinde kalan ve durumlarına göre cezalarının son 2 ile 5 yıllık bölümünü çekmeleri için Akçakale Açık Cezaevi'ne yönlendirilen mahkumlar, burada volta atmak yerine meslek öğreniyor ve para kazanıyor.

KARPUZ TOPLUYORLAR

Akçakale Açık Cezaevi'nde kalan mahkumların büyük bölümü, karpuz tarlası olarak kullanılan 30 dönümlük arazide çiftçilik yapıyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte mahkumlar, tarladaki karpuzları toplayarak kamyonlara yüklüyor. Toplanan karpuzlar, cezaevi yönetiminin anlaşması doğrultusunda satışı yapılan yerlere gönderiliyor.

OKUL SIRALARINI YAPIYORLAR

600 dönümlük alana kurulu Akçakale Açık Cezaevi'nde mahkumlar çiftçiliğin yanı sıra marangozluk ve boyama işçiliğini de öğreniyor. Cezaevi yönetiminin anlaşması doğrultusunda mahkumlar, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talep ettiği 5 bin okul sırasını da yeni ders yılına yetiştirmek için yoğun şekilde çalışıyor.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ: HEM CEZA ÇEKİYOR HEM MESLEK ÖĞRENİYORLAR

Akçakale Açık Cezaevi Müdürü Temel Göğüş, mahkumların cezaevi stresinden kurtulmaları ve cezalarının son yıllarında çalışarak yeni hayatlarına adapte olmalarının sağlandığını söyledi. Mahkumların cezaevinde meslek öğrendiklerini anlatan Temel Göğüş şöyle konuştu:

"Mahkumlarımız burada meslek öğreniyorlar ve cezalarının bitimini stres içinde beklemiyorlar. Hükümlülerle birlikte cezaevimize atölyeler kurup, tarlalarımızı ektik. Atölyelerimizi kurduktan sonra Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü'nden ilk etapta 5 bin sıra işi aldık ve bunları yeni ders yılına hazır hale getireceğiz. Cezaevi içerisindeki 30 dönümlük tarlaya karpuz ektik. Hükümlüler şu sıralar, hasat dönemi olduğu için tarladaki karpuzları topluyor. Hasadı yapılan karpuzları, anlaştığımız yerlere gönderiyoruz. Biz hükümlülere iş yapmanın verdiği hazzı ve dış dünyaya alışmaları adına bu işleri yapıyoruz. Tabii bu işleri yaparken de paralar kazanıyoruz. Yaptığımız işlerden yıl sonunda 600 bin lira civarında gelir bekliyoruz. Elde edilecek bu paranın kanunen yüzde 25'ini cezaevindeki hükümlüler ve personele dağıtacağız. Hükümlüler burada çalışıyor, hükümlülük sürelerini geçiyor, meslek öğreniyor ve para kazanıyor."

MAHKUMLAR ÇIRAKLIKTAN USTALIĞA YÜKSELİYOR

Cezaevi Müdürü Temel Göğüş, mahkumların ilk etapta çırak veya stajyer olarak anıldığını belirterek, "Buraya ilk gelen mahkumları çırak olarak adlandırıyoruz. Daha sonra hükümlü, çalışması doğrultusunda kalfalığa yükseliyor. Yaklaşık 1 yıllık çalışma sürecinin ardından hükümlüler gözlemlerimiz sonucu ve belirli işlemlere tabi tutularak usta hükümlü pozisyonuna ulaşıyor" dedi.

AYDA 150 LİRA KAZANIYORLAR

Temel Göğüş, Akçakale Açık Cezaevi'nde kalan hükümlülerin ayda ortalama 150 lira para kazandığını, buna ek olarak da yıllık gelirden pay aldıklarını ifade etti. Göğüş, hükümlülerin hastalık ve iş kazalarına karşı sigortalı olduklarını vurgularken, yapılacak yeni prefabrik binalar ile cezaevi kapasitesini 400 hükümlünün barınacağı şekilde artıracaklarını da sözlerine ekledi.



HK(HK/CK)