Anne 50 yaşındaki Sıdıka Ercan, büyük kızı 24 yaşındaki Merve Ercan'ın da işitme engeli olduğunu ve tedavi süreci geciktiği için ameliyat edilemediğini belirterek, "2 kızımın da işitme engelli olması beni çok üzüyordu. Ama Merve ablası ile aynı kaderi paylaşmayacak. Kızımın işitip konuşacağı günü heyecanla bekliyorum" dedi.

Hastanede 2.5 yaşındaki İsmail Öpöz'ün de sağ kulağına biyonik kulak yerleştirildiği belirilirken, üç hafta sonra cihazın programlaması yapılacağı ve ardından çocukların sesleri algılamaya başlayacağı bildirildi.

EĞİTİM SÜRECİ TAKİP EDİLMELİ

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Çolpan, başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Bu süreçten sonra da iyi bir rehabilitasyon lazım. Hastalarımızın biyonik kulaktan daha iyi fayda görebilmeleri için ailelerin düzenli bir şekilde bu eğitim sürecini takip etmesi gerekiyor. 5- 10 yıl gibi uzun bir tedavi takibi gerektiği için, yaygın bir şekilde yapılamayan bu ameliyatı hastanemizde gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz."

HASTA SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Biyonik kulak ameliyatında kullanılan cihazların çok pahalı olduğunu ancak devletin bu masrafı karşıladığını belirten Doç. Dr. Çolpan şunları söyledi:

"Bu masrafın karşılanması maddi durumu iyi olmayan aileleri için umut oldu. Ancak uygun hastanın da seçilmesi çok önemli. Bu cihazların kullanılması için hastada ileri derecede işitme kaybı olması, 6 ay uygulanan işitme cihazından fayda görmemesi, zeka ve psikolojik gelişiminin normal olması gerekiyor. Ayrıca hastanın iç kulak ve beyin yapısının da uygun olması ameliyatın başarılı geçmesinde önemli rol oynuyor."

İşitme sorunu yaşayan 30 çocuğu takip ettiklerini belirten Doç. Dr. Çolpan, bu çocuklarda işitme cihazlarından fayda görmediği taktirde, biyonik kulakla işitme sorunlarını çözme yoluna gidececeklerini söyledi.



HD(İA/COŞ)