Four Seasons Otel'deki toplantıya ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk, ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank ve TOBB / DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk ve Amerikan iş dünyasından temsilciler katıldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone yaptığı konuşmada, "ABD hükümeti Türk iş dünyasına önem vermek zorunda. Yani ilişkimizi daha da ileriye götürmek zorundayız o yüzden bu tarihi ziyareti gerçekleştiriyoruz" dedi. Ricciardone, "Bu bölgede gerginlikler yaşanıyor. Bu bölgede çok üst düzeyde bir gerginlik yaşandı. Bunun sebebi hayasız ve kabul edilemez bir şekilde Suriye'nin yaptığı harekettir Clionton'un da söylediği gibi. ABD devletlerarası görüşmeleri yapmak için biz bu görüşmelerde ticareti, işi konuşacağız. Gerginliklerin olduğu bir ortamdayız. ABD Türkiye'nin dinamizmine istikrarını tekrar etmektedir. Türkiye'yi çok önemli bir ticaret ve yatırım ortamı olarak görmektedir. Bölgesel bir dram yaşansa bile biz buradayız. İşi daha da iyileştireceğiz diyoruz. Bunun için bundan daha iyi bir vakit düşünemiyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk ise, iki ülke arasında ticaret hacminin artmasının önemine dikkat çekti. ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank da çalışma yemeğinde bir konuşma yaptı. Blank, "Obama' nın da söylediği gibi model ortaklığımızı geliştirmek için elimizde özel bir fırsat var. Öyle bir anda yaşıyoruz. Diplomatik gerginlikler ülkelerimiz arasında çok önemli ama tabii ticaret ve ekonomik ilişkielerimizi geliştirmek de çok önemli. Ticari ilişkilerimizi stratejik seviyeye yükseltmemiş düzeydeyiz henüz" dedi.

"İLİŞKİLERİN İKTİSADİ BOYUTU İHMAL EDİLDİ"

Çalışma yemeğinde bir konuşma yapan TOBB / DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Türk - Amerikan ilişkileri denince aklımıza iki dost ve müttefik ülke arasındaki siyasi ilişkiler geliyordu. Uzun süre askeri ve diplomatik terimlerle tanımlanan bu ilişkilerin maalesef iktisadi boyutu ihmal edildi. Bir başka ifadeyle ilişkilerin iktisadi boyutu siyasi irade beyanlarının ötesine geçemedi" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak atılan adımları daha güçlü hissetmeye başladıklarını kaydederek, "Biz Türkiye - ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, ortak teknoloji geliştirme, girişimcilerimiz arasındaki ilişkilerin artırılması ve üçüncü ülkelerle işbirliği çerçevesinde düşünüyoruz. Çalışmalarımızı da bu ana sütunlar üzerine inşaa ediyoruz" dedi. ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının 8 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Yaklaşık bin 200 civarında ABD firması Türkiye'de yatırım yapmış durumdadır. Ama toplam yabancı yatırımlar içinde ABD'den gelen yatırımlara baktığımız zaman bu oran yüzde 5 'ler civarında. Bununla birlikte yenilenebilir enerji, ilaç sanayi, emlak olmak üzere ciddi bir yatırım potansiyeli olduğunu biliyoruz. Yeni teşvik sistemi Türkiye'yi yatırım açısından bu bölgeleri cazip hale getirmiştir. Yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından Türkiye sürekli kendini geliştirmektedir" dedi.

"KAMUOYUNU TATMİN EDİCİ BİR ÇÖZÜM BULUNMALI"

Konuşmasında Türkiye ile Suriye arasındaki gerilime de değinen Hisarcıklıoğlu, "Son olarak uluslararası sularda bir savaş uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Gerekli araştırmaların bir an önce tamamlanarak, kamuoyunu tatmin edici bir çözüm bulunmasını umuyoruz. Bunun yanında Suriye'de hemen yanı başımızda akrabalarımızın katledilmesinden insanların evlerinden ayrılmak zorunda kalarak mülteci haline getirilmesinden son derece rahatsızız. İnsanlık dramına mevcut dünya düzeninde çözüm bulunamıyor olmasından da son derece rahatsızız. Sorunun çözümü uzadıkça katliamlar artıyor. Suriye'de yaşam normale dönmelidir" dedi. Hisarcıklıoğlu konuşmasının sonunda, Türkiye - ABD iktisadi ilişkilerinin ihmal edilebilir olmaktan uzaklaşarak vazgeçilmez hale geldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Biz TOBB / DEİK olarak Türkiye - ABD gündeminde iktisadi konuların daima önemli bir yeri işgal etmesini istiyoruz. Bunun için bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

(BB)