Büyükelçi Francis Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Ricciardone, Mersin'in hem ülkesi için, hem de ailesi için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Mersin bizim için önemli bir kent. Bu kentle turizm, ticaret, yatırım ve her alanda daha derin ilişkilerimizi iyileştirmek istiyoruz. Bu nedenle bugün buradayız. Sizlerle yaptığımız görüşmelerin ardından işadamları ile bir araya gelip limanda incelemelerde bulunacağım. Yıllar önce terk ettiğim limanın son halini göreceğim." 

Ricciardone daha sonra Suriye ile yaşanan krizle ilgili soruları yanıtladı. Ricciardone, ABD'nin her zaman için Türkiye'nin müttefik, dostu, ortağı olarak her alanda destek verdiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye'ye sadece güvenlik konusunda değil, yatırımda, ticarette, kültür alanında devamlı olarak büyük bir işbirliği içindeyiz ve ileriye gidiyoruz. İlişkilerimizi devamlı olarak iyileştiriyoruz. Bunun için de Mersin'e geldim. Bugün mesela limana gideceğiz. Limanın nasıl geliştiğini göreceğim. 15 yıl önceki son ziyaretimden bu yana mutlaka çok gelişmiştir. Biz Türkiye hakkında iyimseriz, güveniyoruz. Dünya şartlarına rağmen Türkiye sürekli olarak ileriye gidiyor. Biz ortak olarak beraber gelişiyoruz."

SURİYE'DEKİ DURUM ÇOK AÇIK

Ricciardone daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan'ı ziyaret etti. Burada da soruları yanıtlayan Ricciardone şöyle konuştu:

"Biz bugün buraya, Mersin'e başka bir şey için geldik. Bu bölgedeki sıkıntılara rağmen burası çok sakin, çok düzgün ve aynı zamanda dinamik bir yer. Onun için ABD'li yatırımcıların buraya gelmesini teşvik istiyoruz. Niye, turizm yatırımı için. Halklarımız arasındaki ilişkileri iyileştirip, derinleştirmek istiyoruz. Bugünki sıkıntılara karşın destek olmak için. Somut bir şekilde Türkiye'ye destek için geldik. Ben Suriye halkını biliyorum, Mersinliler de Suriye halkını tanıyor ama, şimdi Suriye'deki durum çok açık. Suriye halkı, Türkiye ve Amerika halkı gibi iyi bir halk. Hem kendi rejimlerinin kendi halkı ile savaş içerisinde olması çok üzücüdür ve bu kabul edilemez. Türkiye, ABD dünya devletleri ile birlikte bu kabusun biran önce bitmesi içinde ortak çalışmaktalar. Umut ediyoruz ki Suriye tekrar dünyaya açılır. Türkiye, Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ile olan ticaret tekrar ivme kazanır ve öncesinden çok daha iyi olur. Bu konuda ben çok iyimserim."



ME(AŞ/BK/COŞ)