Bakan Egemen Bağış, AB Bakanlığı'nın Ortaköy'deki ofisinde Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposu Anthony Limberakis ve beraberindeki heyeti ağırladı. Bir süre kapalı devam eden görüşmeyle ilgili Bağış, bir açıklama yaptı.


" İNSANLARIN KUTSALLARINA YAPILAN HER TÜRLÜ HAKARETİ KINIYORUZ "


  Rum Ortodoks Kilisesi'nin ve Patrikhanenin Amerika'daki hamileri olarak tanınan sempatizanları ve kilise mensuplarının temsilcilerinden oluşan bir heyeti ağırladıklarını söyledi. Bakan Bağış, şöyle konuştu:


"Bu toplantıya girmeden evvel değerli konuklarımızla ve Sayın Başbakanımızla 2007 Aralık'ın da yaptığımız toplantının tutanaklarına şöyle bir baktım. O zaman ülkemizdeki din özgürlüğüyle ilgili gelen eleştiriler ve beklentilerle, bugünkü nokta arasında bir kıyaslama yapma imkanı buldum. 2007 ile bugün arasında dağlar kadar fark olduğunu, o gün gündeme getirilen konuların büyük ölçüde çözümlenmiş olduğunu ve ülkemizde herkesin kendi inançlarını dilediğince yaşayabilme imkanlarına kavuşmuş olduğunu gözlemleyebildim. Türkiye'nin AB standartlarında bireysel özgürlüklere, vicdan hürriyetine, din özgürlüğüne gösterdiği hassasiyetin herkes tarafından takdir edildiğini görmek bizi gerçekten mutlu ediyor. Konuklarımız da bunun en yakın şahidi. Tabii mükemmel olduğumuzu da iddia etmiyoruz hala yapılması gereken çalışmalar var. Ama bugün AB üyesi bazı ülkelerde, o ülkelerde yaşayan insanların inanç özgürlüklerine gösterilmeyen hassasiyetin, anlayışın ülkemizdeki bütün inanç gruplarına gösteriliyor olması da bizim büyük gururumuzdur. Biz bu konularda ' Durmak yok reforma devam ' anlayışını yürütmeye devam edeceğiz."


TERÖRLE İNSANLIĞIN VARABİLECEĞİ HİÇBİR YER YOKTUR


Libya'da ABD Büyükelçisi'nin öldürülmesiyle ilgili de konuşan Bağış, " En son Libya'da gerçekleşen hain saldırıyı kınıyoruz. Ama insanların kutsallarına yapılan her türlü hakareti de kınıyoruz. Hiçbir şekilde bunu tasvip edemeyiz. Ne başkalarının dinine, kutsalına, hakareti tasvip edebiliriz ne de onu bahane edip, suikast yapmayı ve terör yapmayı tasvip edebiliriz. Terörle insanlığın varabileceği hiçbir yer yoktur. Sayın Başbakanımızın da bu sabah Yalta'da bir kez daha belirttiği gibi, Türkiye uluslararası terörizme karşı uluslararası işbirliğinde her türlü çabayı ortaya koymaya hazırdır. Bu olaylar Türkiye'nin AB üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur " diye konuştu.


"ÇOK UCUZ, ÇOK BASİT, ÇOK PİS BİR PROVAKASYON GİRİŞİMİ "


Bağış ayrıca, 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmle ilgili  olarak da şöyle konuştu:


"Bahsi geçen film tamamen provakasyon amaçlı, deli saçması, saçma sapan sapık bir zihniyetin ürünüdür. Bu filmin amacının Ortadoğu'da ve dünya genelinde huzuru kaçırmaktan çok, 6 Kasım'da ABD'de gerçekleşecek seçimlere yönelik bir komplo teorisinin bir parçası olduğuna kanaat getirdim. Ne yazıktır ki doğuda da batıda da böyle saçma sapan girişimlerin etkisi altında kalarak, insan hayatına kastedebilecek cehalette insanlar bulunmaktadır. Ama dünyada herkesin kutsalına, herkesin inancına saygı duyulması konusunu hep beraber önemsememiz gerekir. Dünyada bizi inancımızın da emrettiği gibi barışın, esenliğin, sevginin , karşılıklı saygının yer alması için çabalamamız gerekir."


Bakan Bağış filmin ortaya çıkmasının ABD'de Dünya Ticaret Merkezi kulelerine yapılan saldırının tarihi olan 11 Eylül'e denk gelmesinin sorulması üzerine ise, " Ortada bir film yok. Filmin parçacıkları  var. Bir mantık yok. Oynayanların 2 bin yıl evvel Mısır tarihiyle ilgili bir film senaryosunda oynadıklarını zannetikleri, seslendirme sırasında konuların tamamen saptırıldığı değiştirildiği görülüyor. Bu, başka bir amaçla yapılmış. Başka bir çaba var burada. İnsanların huzurunu kaçırmak ve Amerika'daki seçimler öncesi oradaki dengeleri değiştirmeye yönelik bir çok ucuz, çok basit, çok pis bir provakasyon girişimi. Sapıkça bir zihniyetin eseri onun için ben bunun üzerinde tartışmayı bilr abesle iştigal sayıyorum."


" HERHANGİ BİR DİNE KARŞI YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ "


Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposu Anthony Limberakis de, bir önceki gün Ankara'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile görüştüğünü belirtti. Görüşmenin son derece olumlu bir havada geçtiğini söyleyen Limberakis, 2007'den bu yana Türkiye'de azınlıklarla ilgili gelişmelerin de son derece olumlu olduğunu belirtti. Limberakis, bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini de söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptıkları görüşmeden de bahseden Limberakis, " Vakıf mallarının geri iadesi konusunda oldukça olumlu bir geri dönüş aldık " diye konuştu.


Bir gazetecinin ABD'de ortaya çıkan ve Hz. Muhammed'e hakaretler içeren filmle ilgili ne düşündüğünü sorması üzerine Anthony Limberakis, "Biz herhangi bir dine karşı yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu filmin ortaya çıkmasının 11 Eylül'ün yıldönümüne rastlaması oldukça üzücü ve vahimdir " dedi.