Jees Baily, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda 'Türkiye ve ABD ilişkileri' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda öğrencinin dinlediği Baily, Amerika ve Türkiye'ye demokrasinin çok kolay gelmediğini vurguladı. Baily konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlamak istedi. Bunun üzerine mikrofonu alan Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1'nci sınıf öğrencisi Yakup Beşli, "Sayın başmüsteşar Afganistan'a ve Irak'a demokrasi götüreceğiz dediniz; Kan götürdünüz. Müslüman kadınların ırzına geçip, Türk askerinin başına çuval geçirdiniz. Sizin demokrasiden anladığınız kan ve petroldür. Demokrasiden başka hiç bir şey anlamıyorsunuz" dedi.

HAİN PLANINIZI NEDEN GİZLİYORSUNUZ ?

Öğrencinin bu sözleri salondaki diğer öğrenciler de alkışlarla destek verdi. Öğrenci daha sonra şunları sordu: "Bu demokrasi neden sadece Ortadoğu'daki petrol ve maden zengini ülkelere gidiyor? Neden Sudan'a, Somali'ye, Afrika'ya, açlıktan kıvranan ülkelere gitmiyor? Konuşmanızda Büyük Ortadoğu Projesi'ne değinmediniz. Bizim Başbakanımız Erdoğan da bu projenin eşbaşkanı olduğunu söylüyor. Bu proje kapsamında üstünde bulunduğumuz topraklar Kürdistan toprakları olarak gözüküyor. Siz neden bu hain planınızı, bu Türk gençliğinden gizliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti değil Amerikan emperyalizmi mi kalacak?"

"SİZİNLE HEMFİKİR DEĞİLİM"

Öğrencinin bu sorusu karşısında önce şaşıran, sonra gülümseyen Başmüsteşar Baily ise şu cevabı verdi: "Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bir çoğunda sizinle hem fikir değilim. Bizim Afganistan'daki hedefimiz ki o sadece Amerikan projesi değildi. Öyle sanıyorum ki Afganistan'daki o çalışmalara hem ekonomi, hem güvenliği sağlamak amacıyla 40'a yakın ülke katıldı. Oldukça zor bir konu. Çok kolay bir şekilde demokrasinin geleceğini söyleyemiyorum. Ne Türkiye'deki, ne de Amerika'daki demokrasi bir gün içerisinde oluşmadı. Ben Erbil'de bir yıl kadar görev yaptım. Orası artık Saddam Hüseyin'in yönettiği Irak değil. Biz Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanmadık ve Tahrir meydanını biz işgal etmedik. Mısır'ın hiç petrol ihracatının olmadığını gördük ve Suriye petrol ihracatlarının büyük rakamların oluşturduğu bir ülke de değil. Ama orada da insanların 40 yıllık bir diktatörlüğe karşı ayaklandığını gördük. Barışçıl ve huzurlu bir geçiş sağlamaya çalışılıyor. Sizin ülkenizde olan özgürlüklere sahip olmak istiyorlar. Bence biz uluslararası toplum olarak da bunu sağlamak zorundayız. Barışçıl bir geçiş yapmak hususunda bizim hedeflerimiz var ve bunu sağlamamız lazım. Bu geçişler kolay olmayacak. Ama sonuçta onların başarıları o ülkelere istikrar getirecektir."

AFGANİSTAN'DAKİLER DOSTLARIMIZ DEĞİLLER

Somali ve Sudan'da herhangi bir şey yapmadıklarıyla ilgili olarak Baily, "Darfur'a ve Güney Sudan'daki insanlara soracak olursanız öyle sanıyorum ki farklı fikirler duyacaksınız" dedi. Irak'daki durumun kendine has bir durum olduğunu kaydeden Başkonsolos Jess Baily, açıklamasının devamında şunları söyledi: "Afganistan'daki demokrasi karşıtları Amerika ve Türkiye'nin dostları değiller. Onlar El Kaide ve Taliban gruplarıdır. Yine Afganistan'da da farkına vardığımız muhakkak bir ulusal bir barışın sağlanmasıyla oraya huzur gelecektir. İnsanların oradaki anayasal düzeni kabul etmeleriyle ancak mümkün olur. Afganistan halkının hak ettiği barış ve istikrar ancak öyle getirilebilir."



ZG (AK/RT)